Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

8 χρόνια από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και… διηγώντας τα να κλαις

Συμπληρώνονται σήμερα 8 χρόνια από την Τελετή Έναρξης των δικών μας Ολυμπιακών Αγώνων. Πέρασαν 8 χρόνια από το 2004 που όλοι είμαστε περήφανοι. Όμως οι Αγώνες όπως και το 2004 και το 2008 και το 2012 και το 2016 διαρκούν μόνο 16 ημέρες. Κατασκευάζει κανείς λοιπόν τόσο μεγάλα έργα, δαπανά τόσα δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για 16 ημέρες;
Φυσικά και όχι. Δεν είναι ανταποδοτικό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια γιορτή, ένα μεγάλο αθλητικό ραντεβού, όμως πρέπει σε κάθε χώρο που γίνονται να αφήνουν και μία, όπως το λέει η ΔΟΕ, κληρονομιά. Η Ολυμπιακή αξιοποίηση του προσωπικού και των εγκαταστάσεων είναι κυρίαρχο θέμα στη διοργάνωση.
Μόνο που στη δική μας περίπτωση όταν η ΔΟΕ μας έκανα αυτό το μάθημα… έλλειπαν. Ολυμπιακή αξιοποίησης για τα Ολυμπιακά ακίνητα, αλλά όχι για την Ελλάδα. Βέβαια μπορεί να μην αξιοποιήθηκαν τα «Ολυμπιακά Ακίνητα» όμως εκατομμύρια ευρώ δαπανούμε κάθε χρόνο για τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Ακινήτων που δημιουργήθηκε αν θυμόμαστε καλά κάπου το 2003 με σκοπό να… αξιοποιήσει.
Τι έκαναν; Μα κρίνον τας εκ του αποτελέσματος τίποτα. Ρίξτε μια ματιά στις εγκαταστάσεις, του μπιτς βόλεϊ, της πάλη, του χόκεϊ, του μπέιζμπολ, στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, στο Γαλάτσι και σε όλες τις άλλες.
Λεφτά ήρθαν μόνο από την εγκατάσταση για το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, το IBC, που έχει μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο με την διαφορά ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι σιδηροκατασκευή με σκοπό να γκρεμιστεί μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων. Χρήματα έφερε και το κλειστό του Μπάντμιντον, μόνο που είναι αυθαίρετο και πρέπει να γκρεμιστεί.
Καμία λοιπόν Ολυμπιακή αξιοποίηση για τα Ολυμπιακά Ακίνητα.
Εδώ κολλάει το και διηγώντας τα να… κλαις.
Και για όσους νομίζουν ότι μας αρέσει να ασκούμε κριτική για το συγκεκριμένο θέμα εδώ και χρόνια τους παραθέτουμε το άρθρο του συναδέλφου Γιώργου Λιάλιου στην Κυριακάτική Καθημερινή της 12ης Αυγούστου 2012 με τίτλο “«Ακίνητα» τα ολυμπιακά ακίνητα”:
Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την αξέχαστη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και τα περισσότερα ολυμπιακά γήπεδα παραμένουν ακριβοπληρωμένα κουφάρια. Παρά τις προσπάθειες που κατά καιρούς έγιναν, μόλις ένα από τα δεκάδες ολυμπιακά ακίνητα αποδίδει έσοδα στο Δημόσιο με τη μετατροπή του στο εμπορικό κέντρο Golden Hall - και αυτό πρόκειται σύντομα να πωληθεί.
Τα υπόλοιπα είτε τα «ξεφορτώθηκε» το κράτος, παραχωρώντας τα σε φορείς που ήταν αμφίβολο αν μπορούσαν να τα συντηρήσουν σωστά, ή μισθώθηκαν σε εταιρείες που έχουν πλέον σταματήσει να καταβάλλουν μισθώματα. Κάποια άλλα παραμένουν κλειστά, ανοίγοντας μόνο περιστασιακά για να υποδεχθούν μια συναυλία ή κάποια εμπορική εκδήλωση.
Η μόνη ουσιαστική εξέλιξη των τελευταίων δύο ετών αφορά την αλλαγή του διαχειριστή των εγκαταστάσεων. Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα απορροφήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ Α.Ε.), η οποία έχει πλέον τον έλεγχο σε 13 εγκαταστάσεις. Τα δε ακίνητα του ολυμπιακού πόλου του Ελληνικού, μαζί με τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά πέρασαν στον έλεγχο της Ελληνικό Α.Ε., η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Ας δούμε «πού βρίσκονται» σήμερα οι κυριότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις:
- Το Διεθνές Ραδιοτηλεοπτικό Κέντρο IBC στο Μαρούσι εκμισθώθηκε για 40 έτη και μετετράπη στο εμπορικό κέντρο Golden Hall. Η κυριότητα του κτιρίου πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με το κενό τμήμα (14.300 τ.μ.) που επρόκειτο να μετατραπεί σε Ολυμπιακό Μουσείο (τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν) και πρόκειται να πωληθεί.
- Το γήπεδο Μπάντμιντον στο Γουδί μετατράπηκε σε θέατρο 2.500 θέσεων και λειτουργεί. Ωστόσο, η εταιρεία που το διαχειρίζεται, είχε σταματήσει (τουλάχιστον μέχρι πριν από μερικούς μήνες, καθώς δεν υπάρχει νεότερη ενημέρωση από την ΕΤΑΔ) να καταβάλλει μισθώματα, καθώς δεν της επετράπη να αξιοποιήσει και τους εξωτερικούς χώρους όπως όριζε η σύμβαση. Πριν από λίγους μήνες, εκδόθηκε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία θέτει σοβαρές αντιρρήσεις στη λειτουργία του. Η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
- Το κλειστό Γυμναστήριο Γαλατσίου εκμισθώθηκε για 40 χρόνια με σκοπό τη μετατροπή του σε εμπορικό κέντρο. Ωστόσο οι εργασίες ουδέποτε ξεκίνησαν, λόγω προβλημάτων στην αδειοδότηση των έργων.
- Το γήπεδο Tae Kwon Do είχε αποφασιστεί να μετατραπεί σε διεθνές συνεδριακό κέντρο. Οι διαγωνισμοί για την αξιοποίησή του ωστόσο δεν είχαν αποτέλεσμα. Ενοικιάζεται περιστασιακά για συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.
- Το γήπεδο Βeach Volley εκμισθώθηκε για 30 έτη με σκοπό να μετατραπεί σε ανοιχτό συναυλιακό χώρο. Ωστόσο η ανακατασκευή του χώρου δεν προχώρησε εξαιτίας προβλημάτων στην αδειοδότηση των εργασιών. Ο μισθωτής δεν καταβάλλει ενοίκια και διεκδικεί δικαστικά διαφυγόντα κέρδη από το Δημόσιο.
- Τα ολυμπιακά γήπεδα του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του πέρασαν στον έλεγχο της Ελληνικό Α.Ε. Η εταιρεία απέβαλε τους μισθωτές που δεν κατέβαλαν ενοίκια (λ.χ. την ποδοσφαιρική ομάδα του Εθνικού) και τα ενοικιάζει περιστασιακά για εμπορικές και άλλες εκδηλώσεις. Η Ελληνικό Α.Ε. έχει αφήσει στη διάθεση του υποψήφιου επενδυτή το δικαίωμα να τις αξιοποιήσει ή να τις κατεδαφίσει. Εξαίρεση αποτελούν οι δύο εγκαταστάσεις που έχουν μισθωθεί: Το Κανόε Καγιάκ Σλάλομ είχε μισθωθεί για 30 έτη προκειμένου να μετατραπεί σε «υδροπάρκο». Ωστόσο οι εργασίες «κόλλησαν» στις αδειοδοτήσεις και οι δύο πλευρές (μισθωτής - Δημόσιο) προσέφυγαν σε διαδικασία διαιτησίας. Ομοίως, η μαρίνα του Αγίου Κοσμά μισθώθηκε για 45 χρόνια. Ωστόσο ο ιδιώτης δεν προχώρησε στην υλοποίηση της επένδυσης και απλά λειτουργεί τη μαρίνα. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαιτησία που δεν έχει καταλήξει.
Για ποιο λόγο, λοιπόν, τα περισσότερα ολυμπιακά γήπεδα παραμένουν σήμερα κλειστά; Ηταν το μέγεθος και ο αριθμός τους πολύ μεγάλος για την Αθήνα των 4 εκατ. κατοίκων; Εγινε κακή εκτίμηση των αναγκών; Μήπως η διαχείρισή τους οδήγησε εσκεμμένα στην απαξία, ώστε να διευκολυνθεί η αλλαγή χρήσης τους; Τα ερωτήματα φαίνεται ότι δεν θα απαντηθούν ποτέ επισήμως. Οσο για το μέλλον; «Η περαιτέρω αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων αρμοδιότητας της ΕΤΑΔ Α.Ε. εξετάζεται στο πλαίσιο του εκπονούμενου επιχειρησιακού σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων», αναφέρει η απάντηση της ΕΤΑΔ στην «Κ».