Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Από τη μία κόβουμε συντάξεις και από την άλλη δίνουν 150 εκατ. για Μεσογειακούς

Λιγότερες από 900 ημέρες απομένουν μέχρι την έναρξη των Μεσογειακών Αγώνων στο Βόλο το 2013 και κανείς δεν γνωρίζει τίποτε για τη διοργάνωση σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό της.
Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα το κόστος της διοργάνωσης θα έπρεπε να είναι το πιο σημαντικό σε μία χώρα που έχει σπαταλήσει τεράστια ποσά σε αθλητικές διοργανώσεις. Το παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας που ξεπέρασε τα 13 δισ. ευρώ χωρίς να έχει γίνει ακόμα και σήμερα απολογισμός, αλλά και τους παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου το 1997 που ξεκίνησε με προϋπολογισμό 2 δισ. δρχ. (5,8 εκατ. ευρώ) και ξεπέρασε τα 16 δισ. δρχ. (47 εκατ. ευρώ) δείχνει ότι δεν έχουμε μάθει να σεβόμαστε τα χρήματα των φορολογουμένων.
Μεσογειακοί Αγώνες, λοιπόν με τι κόστος;
Άγνωστο προς το παρόν.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα κοστίσουν 200 εκατ. ευρώ που έλεγχε ο Γιάννης Ιωαννίδης επί ημερών Νέας Δημοκρατίας.
Ή μήπως όχι;
Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα ποσό στα 60 εκατ. ευρώ, όμως στη συνέχεια το ποσό υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε τα 150 εκατ. ευρώ.
Είναι όμως ηθική μια τέτοια δαπάνη, όταν 100 εκατ. είναι η εξοικονόμηση στον κρατικό προϋπολογισμό από τις περικοπές στις συντάξεις;
Τα ερωτήματα πολλά ακόμα για την ανταποδοτικότητα των υποβαθμισμένων Μεσογειακών, τη σπουδαιότητά τους, τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα, από χορηγούς, αλλά και για τις αμοιβές.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι πληρώνεται ακόμα και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει, αφού στις δεκάδες διοργανώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία 20 χρόνια ποτέ κανείς δεν είναι αμοιβή.
Την αμοιβή νομοθέτησε η ΝΔ, όμως το ΠΑΣΟΚ, όταν ανέλαβε την εξουσία άλλαξε τον πρόεδρο, όχι όμως και το νόμο όπως πολύ εύκολα θα μπορούσε.
Το θέμα αποκάλυψε το greek-olympics από τις 13 Ιουλίου 2009 και μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ.