Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Πέθανε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ

Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση του 90ου έτος πέθανε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ο τέως πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έχασε τη μάχη σε νοσοκομείο στη Βαρκελώνη, την ιδιαίτερη πατρίδα του όπου είχε εισαχθεί πριν από δύο ημέρες.
Γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1920, μαθητής του γερμανικού κολεγίου στη Βαρκελώνη σπούδασε σε Λονδίνο και ΗΠΑ ενώ απέκτησε πτυχίο στη διοίκηση επιχειρήσεων. Το 1961 έγινε μέλος της ΔΟΕ και το 1980 ανέλαβε πρόεδρος. Έμεινε στη θέση για 21 χρόνια έως το 2001 που παρέδωσε τα ηνία στον Ζακ Ρογκ.
Εκτός από μακροβιότερος πρόεδρος υπήρξε και αναμορφωτής του Ολυμπιακού Κινήματος. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εμπλέκοντας τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα και τις μεγαλύτερες εταιρίες ως μέρος της βασικής χρηματοδότησης. Τηλεόραση και χορηγοί καταβάλουν στις μέρες μας περίπου 4 δισ. δολ. ανά τετραετία.
Παράλληλα κατάφερε να εμπλέξει την πολιτική με τον αθλητισμό και να αποκτήσει η ΔΟΕ ισχυρό πολιτικό ρόλο. Επί των ημερών του η πολυφωνία της ΔΟΕ… εξαφανίστηκε, ήταν συγκεντρωτικός και απόλυτος πολλές φορές δημιούργησε τη δική του ομάδα και ήταν ο άνθρωπος που μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1992 στη Βαρκελώνη ιδιαίτερη πατρίδα του ήθελε να φέρει και πάλι στους Ολυμπιακούς στη γενέτειρά τους, την Αθήνα και το κατάφερε το 1997 με την ανάθεση των Αγώνων το 2004.
Το 2009, στο Ολυμπιακό Συνέδριο στην Κοπεγχάγη στήριξε την υποψηφιότητα της Μαδρίτης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016, ζητώντας από τα μέλη της ΔΟΕ να το θεωρήσουν ως δώρο λίγο πριν πεθάνει. Η Μαδρίτη έφτασε στην τελική επιλογή όμως έχασε 66-32 από το Ρίο ντε Τζανέιρο.