Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Η WADA λέει ότι η FIFA «συμμορφώθηκε» με τους κανόνες της

Τέλος σε σχόλια και φήμες σχετικά με τους ελέγχους ντόπινγκ της FIFA προσπάθησε να βάλει ο πρόεδρος της WADA Τζον Φάχεϊ (φωτό). Υποστήριξε ότι όσα κάνει η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους είναι συμβατά με τη WADA, όμως ακόμα η FIFA δεν έχει υπογράψει όπως έχουν κάνει άλλες ομοσπονδίες τον «κώδικα».
Η κόντρα ανάμεσα σε WADA και FIFA ξέσπασε όταν ο νέος κανονισμός ντόπινγκ ζητούσε απ’ όλους τους αθλητές όλων των αθλημάτων να μπορούν να διαθέσουν μία ώρα την μέρα για έλεγχο από το πρωί μέχρι τις 11.00 το βράδυ, ενώ θα έπρεπε ταυτόχρονα να υποβάλλουν ατομικά δελτία «whereabouts».
Αυτό δεν άρεσε καθόλου στις ομάδες που αντέδρασαν. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι όσοι υποστήριζαν ότι οι ομάδες έδιναν επιλεκτικά στοιχεία το που βρίσκονται ποδοσφαιριστές τους ώστε να περνούν από ελέγχους ντόπινγκ.
Αυτές τις φήμες ήθελε να διαψεύσει ο Φάχεϊ, όμως ακόμα δεν έχει πείσει.
Και αυτό γιατί όσα και να λέει αν δεν υπογράψει η FIFA αποδοχή του «κώδικα» καμία ποινή δεν μπορεί να επιβληθεί σε κανέναν παίχτη για ντόπινγκ κοντρόλ εκτός αγώνων, ούτε φυσικά και για τα περίφημα «non show».
Με απλά λόγια. Μπορεί να… εξαφανιστεί όποιος ποδοσφαιριστής θέλει και να μην υπάρχει καμία τιμωρία, όπως συμβαίνει σε άλλα αθλήματα.
Η FIFA επιμένει ότι οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να είναι διαθέσιμοι για έλεγχο ντόπινγκ 6 ημέρες την εβδομάδα στους προπονητικούς χώρους των ομάδων και να εξαιρεθεί η περίοδος… διακοπών.
Από τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι η WADA «ανέχεται» της στάση της FIFA, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτε.