Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Πανηγυρίζουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο, γκρινιάζουν στο Τόκιο

Μπορεί το Ρίο ντε Τζανέιρο να έχει προβάδισμα σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής αξιολόγησης της ΔΟΕ για τους Αγώνες το 2016.
Μπορεί να λένε ότι το «Ρίο είναι μόδα» τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία και να πανηγυρίζουν
στη Βραζιλία (φωτό το master plan), όμως ξέρουν πολύ καλά ότι η ψηφοφορία έχει πολύ… δρόμο ακόμα.
Και οι τέσσερις πόλεις «καλοδέχθηκαν» την έκθεση της ΔΟΕ, δεν θα μπορούσαν άλλωστε να κάνουν διαφορετικά, κρατώντας κάθε μία Επιτροπή Διεκδίκησης τα… θετικά.
Φυσικά δεν έλειψαν και οι γκρίνιες. Οι Ιάπωνες λένε ότι το ποσοστό στήριξης των πολιτών για Ολυμπιακούς το 2016 στη χώρα τους είναι μεγαλύτερο από αυτό που αναφέρει η έκθεση της ΔΟΕ. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση στο Τόκιο το ποσοστό έφτασε το 70% ενώ η ΔΟΕ το έχει στο 55% το χαμηλότερο συγκριτικά με τις άλλες πόλεις.
Δύσκολα είναι τα πράγματα και στη Μαδρίτη. Η αλήθεια είναι ότι «πάγωσαν» με την αναφορά. Περίμεναν καλύτερα σχόλια και για αυτό απλά «καλώς όρισαν» τη δημοσιοποίηση της έκθεσης.
Όσο για τις ΗΠΑ και το Σικάγο, η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας (USOC) έδωσε συγχαρητήρια στην Επιτροπή για το δύσκολο έργο της, παρά το γεγονός ότι αναφέρουν και για αυτούς προβλήματα όπως έγραψε το greek-olympics στην ανάρτηση.
Πάντως στο Ρίο ξέρουν ότι δεν είναι στιγμή χαλάρωσης και εξακολουθούν να συγκεντρώνουν διαβεβαιώσεις στήριξης από μέλη της ΔΟΕ. Μπορεί να είναι το φαβορί για την ψηφοφορία στην Κοπεγχάγη στις 2 Οκτωβρίου, όμως οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος οι ψήφοι των πόλεων που αποχωρούν σε κάθε γύρο να μην πηγαίνουν σε αυτούς με αποτέλεσμα στο τέλος να χάσουν.