Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Προβάδισμα σε Ρίο, ακολουθεί το Σικάγο σύμφωνα με τη ΔΟΕ

Ένα μήνα πριν από την απόφαση της ΔΟΕ για την ανάθεση της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016 δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης από την οποία το greek-olympics.blogspot.com θα σας παρουσιάσει τα σημαντικότερα σημεία.
Σε μία πολυσέλιδη έκθεση 98 σελίδων γίνεται λεπτομερής αναφορά σε όλα τα θέματα των φακέλων υποψηφιότητας του Σικάγο, του Ρίο ντε Τζανέιρο, του Τόκιο και της Μαδρίτης με σκοπό να διευκολυνθούν… διαβάζοντας την τα μέλη της ΔΟΕ και να ψηφίσουν στις 2 Οκτωβρίου.
Αν και συνήθως η γλώσσα που χρησιμοποιούν είναι… διπλωματική μετά από προσεκτική ανάγνωση εύκολα μπορεί να καταλάβει όποιος έχει εμπειρία στα θέματα της ΔΟΕ ότι δίνεται προβάδισμα στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ θετικά είναι τα σχόλια και για το Σικάγο. Μαδρίτη και Τόκιο βγαίνουν… εκτός μάχης από τους… συγγραφείς όπως θα δείτε στη συνέχεια.
Αυτό βέβαια με την προϋπόθεση ότι τα 107 μέλη της ΔΟΕ θα ψηφίσουν μόνο διαβάζοντας το συγκεκριμένο κείμενο και χωρίς να επηρεαστούν από «λόμπι» και «συσχετισμούς» κάτι που όμως δεν συμβαίνει.
Η… προώθηση ή ή… σφαγή γίνεται στο τέλος των περιλήψεων για κάθε πόλη ξεχωριστά. Διαβάστε τι γράφει η Επιτροπή Αξιολόγησης στην οποία πρόεδρος είναι Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ:

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΙΪΡΟ
Η Επιτροπή Αξιολόγησης πιστεύει ότι η μετάβαση από την επιτροπή διεκδίκησης στην οργανωτική επιτροπή θα ωφελήσει αφού οι γνώσεις και η εμπειρίες που αποκτήθηκαν θα ενσωματωθούν. Η τοπογραφία του Ρίο χωρίζει την πόλη σε τέσσερις ζώνες που θα έχει επιπτώσεις στο χρόνο που οι αθλητές θα χρειάζονται για να μετακινηθούν, όμως στο σχέδιο μεταφορών προβλέπεται Ολυμπιακή λωρίδα που θα βοηθήσει. Στο Ρίο έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με μεγάλα έργα υποδομής στην πόλη κόστους 240 δις. δολ. που θα επιταχυνθούν αν αναλάβει η πόλη τους Ολυμπιακούς το 2016, χρειάζεται όμως προσεκτική και εντατική παρακολούθηση.

ΣΙΚΑΓΟ
Οι ρόλοι ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και την πολιτεία του Ιλινόϊς είναι ξεκάθαροι. Η διάρθρωση των αρμοδιοτήτων, η μεγάλη οικονομική εξάρτηση της Οργανωτικής, αλλά και οι πολλές υποδομές που απαιτούνται προϋποθέτουν ένα χορηγικό πρόγραμμα 1,83 δις δολ. Εδώ όμως δεν υπάρχουν οι εγγυήσεις για πιθανή οικονομική αστοχία, αλλά κάλυψη μόνο για 750 εκατ. δολ.

ΜΑΔΡΙΤΗ
Ο φάκελος υποψηφιότητας, τα δικαιολογητικά, αλλά και η διάρθρωση που προτείνει η Μαδρίτη για την Οργανωτική Επιτροπή δεν κατόρθωσε να αποδείξει ότι έγινε κατανοητή η ανάγκη για οριοθέτηση ρόλων και ευθυνών μεταξύ των φορέων και οικονομική εξασφάλιση για την υλοποίηση του οράματος. Δεδομένου το μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτή πολυπλοκότητα θα μπορούσε να οδηγήσει σε οργανωτικές και οικονομικές προκλήσεις. Ακόμα δεν ήταν σαφές αν η ισπανική νομοθεσία για το ντόπινγκ είναι εναρμονισμένη με τη WADA, ένα σημαντικό θέμα που πρέπει να λυθεί.

ΤΟΚΙΟ
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει χαμηλό ποσοστό στήριξης από τους πολίτες κάτι που φάνηκε και με τη δημοσκόπηση της ΔΟΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις από την Επιτροπή έγινε φανερό ότι οι συγκεκριμένοι χώροι χρειάζονται ανάπτυξη κάτι που όμως δεν γίνεται με σαφήνεια. Ακόμα είναι πρόκληση η κυκλοφορία σε περιοχές όπως το Ολυμπιακό Χωριό και το Ολυμπιακό Στάδιο.

Αν θέλετε να δείτε ολόκληρη την έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΔΟΕ πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το σχετικό αρχείο.