Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Η επιλογή από τη ΔΟΕ έχει και… οικονομικές παραμέτρους

Η προοπτική να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες ένας αθλητής σαν τον Τάιγκερ Γουντς (γκολφ), ή όλα τα αστέρια του ράγκμπι δίνουν στα δύο αθλήματα προβάδισμα ως προς την επιλογή τους για τους Αγώνες το 2016.
Οι τελευταίες πληροφορίες του greek-olympics από το Βερολίνο κάνουν λόγο για το γκολφ και το ράγκμπι «7» τη μικρή εκδοχή του αθλήματος, αν και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την άποψη των 15 μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.
Παρά το γεγονός ότι ο σούπερ σταρ του γκολφ, Τάιγκερ Γουντς θα είναι 40 ετών το 2016 η πιθανότητα να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο εξακολουθεί να είναι μεγάλη και αυτό μπορεί να φέρει στη ΔΟΕ περισσότερα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ειδικά των ΗΠΑ που είναι υπό διαπραγμάτευση, αλλά και από χορηγούς.
Και εδώ οι περισσότερες προέρχονται από τις ΗΠΑ όπως και ο Γουντς, ενώ η χώρα διαθέτει ακόμα πολλά αστέρια στο άθλημα. Από την άλλη πλευρά, το ράγκμπι «7» έχει δυνατές… προσβάσεις στην Ευρώπη την Αφρική και την Ωκεανία.
Τα πράγματα όπως αντιλαμβάνεστε είναι σύνθετα.
Το να βάλεις το ένα ή το άλλο άθλημα φαίνεται εύκολο, όμως όταν διοικείς το μεγαλύτερο αθλητικό οργανισμό με έσοδα ανά Ολυμπιακό Κύκλο άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τότε θα πρέπει να ληφθούν και άλλοι… παράγοντες.
Βέβαια στην αυριανή συνεδρίαση η EE της ΔΟΕ θα αποφασίσει ακόμα και κατηγορίες αθλημάτων για το Λονδίνο και το 2012. Η ένταξη της γυναικείας πυγμαχίας, το μικτό στο τένις (ζευγάρι άνδρας-γυναίκας), τα 50μ. ελεύθερο στην κολύμβηση, το ελεύθερο στιλ στο BMX και μία νέα συντομότερη μορφή του μοντέρνου πεντάθλου είναι τα θέματα στην ατζέντα της ΔΟΕ.
Πάντως μπορεί κύκλοι της ΔΟΕ να δίνουν προβάδισμα σε γκολφ και ράγκμπι, όμως και τα υπόλοιπα (μπέιζμπολ, σόφτμπολ, καράτε, σκουός, πατινάζ) διαθέτουν προσβάσεις και συμπάθιες.