Κυριακή 16 Αυγούστου 2009

Στην Κοπεγχάγη ο Ομπάμα για να στηρίξει το «Σικάγο 2016»

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα είναι στην Κοπεγχάγη για να στηρίξει το Σικάγο στη μάχη της υποψηφιότητας για τους Ολυμπιακούς;
Απάντηση δεν υπάρχει όμως το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου εξετάζει αυτό το διάστημα το ενδεχόμενο να πάει ή όχι. Το greek-olympics τολμά να προβλέψει ότι θα πάει στη σύνοδο της ΔΟΕ που θα αποφασίσει για την πόλη των Ολυμπιακών το 2016.
Αν και η Βάλερι Τζάρετ (φωτό), άνθρωπος του Ομπάμα που έχει αναλάβει να συντονίσει σε κυβερνητικό επίπεδο όλες τις εργασίες της υποψηφιότητας δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει κάτι τέτοιο, η ίδια απορρίπτει την τηλεδιάσκεψη.
Την παρουσία, δηλαδή, του Ομπάμα στη ΔΟΕ με ένα ζωντανό μήνυμα από την Ουάσιγκτον, ή όπου αλλού βρίσκεται στις 2 Οκτώβρη. «Είναι το τελευταίο στη στρατηγική μας» δηλώνει και φαίνεται ότι έχουν αρχίσει τα σχέδια για την άφιξη του Ομπάμα στην Κοπεγχάγη.
Άφιξη που μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μερικές ώρες και που θα έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στη ΔΟΕ.
Το θέμα όμως για τους Αμερικάνους είναι άλλο.
Θα κερδίσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
Αυτό θέλουν και φυσικά παρουσία του Ομπάμα δεν επιθυμούν να έρθουν ούτε… δεύτεροι.
Μάλιστα ο Κεν Ντάμπερστέιν, προσωπάρχης στο Λευκό Οίκο επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν υποστηρίζει ότι θα ήταν λάθος να εκτεθεί ο Πρόεδρος και να μην επιστρέψει νικηφόρα.
Πάντως το Σικάγο προσπαθεί σκληρά να κερδίσει τους χαμένους πόντους των τελευταίων μηνών, εξασφάλισε ακόμα 5 εκατ. δολ. για την εκστρατεία τους μέσα από ένα δείπνο όπου συμμετείχαν 3.600 άτομα, με πληρωμή φυσικά και στο οποίο εξαντλήθηκαν όλα τα εισιτήρια.
Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται και από τους υποψήφιους για το προεδρικό χρίσμα των ΗΠΑ με σκοπό να αντλήσουν πόρους για την εκστρατεία τους.
Πάντως αν και του Ομπάμα το ταξίδι στη Δανία δεν έχει ξεκαθαρίσει, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα θα είναι εκεί για να στηρίξει το Ρίο, όπως και ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας για να στηρίξει τη Μαδρίτη. Τέλοις και οι Ιάπωνες προσπαθούν να φέρουν τον διάδοχο του αυτοκρατορικού θρόνου για το Τόκιο.