Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Το Κουβέιτ γλύτωσε από την τιμωρία της ΔΟΕ

Η ανεξαρτησία της λειτουργίας των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, μακριά από τις κρατικές παρεμβάσεις είναι ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζει συχνά η ΔΟΕ στο οποίο δεν κάνει πίσω.
Τα τελευταία δύο χρόνια, το Κουβέιτ είναι η χώρα που απασχολεί τη ΔΟΕ. Μάλιστα ο Ζακ Ρογκ έφτασε στο σημείο να απειλήσει ότι θα τιμωρήσει τη χώρα του Κόλπου αποκλείοντάς την από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αν δεν αλλάξει έναν τοπικό νόμο.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ (φωτό) έχει πάρει σχετική απόφαση.
Όλα αυτά μέχρι χθες το βράδυ, αφού η ΔΟΕ έλαβε επιστολή από το Κουβέιτ στην οποία αναφέρει ότι θα γίνει επανεξέταση του νόμου με τρόπο που θα συμβαδίζει με τον Ολυμπιακό Χάρτη, το καταστατικό της ΔΟΕ δηλαδή.
Μία… ανάσα από την τιμωρία της χώρας που θα ξεκινούσε την 1η Αυγούστου, η ΔΟΕ και ειδικότερα ο Περέ Μιρό, διευθυντής της ΔΟΕ για τις σχέσεις με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές δηλώνει ικανοποιημένος καθώς και ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ η απόφαση για τον αποκλεισμό της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Το μόνο που απομένει είναι να δουν στη ΔΟΕ το νόμο και να δώσουν την έγκρισή τους.
Έγκριση από τη ΔΟΕ χρειάζεται και το καταστατικό κάθε εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που θα πρέπει να περιλαμβάνει τις αρχές του Ολυμπιακού Χάρτη, να δίνει ανεξαρτησία στην Ολυμπιακή Επιτροπή και να μην περιλαμβάνει κάθε είδους κυβερνητικής παρέμβασης.