Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Απτόητες, συνεχίζουν τη δικαστική διαμάχη

Είναι αγωνίστριες και δεν το βάζουν κάτω. Οι γυναίκες που έχασαν στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανικής Κολούμπια (Καναδά) την προσφυγή κατά της ΔΟΕ για τη συμμετοχή τους στους χειμερινούς Ολυμπιακούς θα συνεχίσουν.
Σε ανώτερο βαθμό και το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με το αιτιολογικό ότι η Οργανωτική Επιτροπή «Βανκούβερ 2010» θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον Καναδικό Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών.
Όπως έχουμε γράψει το σκεπτικό της απόφασης που δεν τις δικαίωσε έκανε λόγο για αδυναμία παρέμβασης στα εσωτερικά της ΔΟΕ, όπου ανήκει σε άλλο δίκαιο, το Ελβετικό. Το δικαστήριο δηλαδή ήταν αναρμόδιο.
Τώρα όμως οι γυναίκες που θέλουν να αγωνιστούν στο άλμα του σκι όπως γίνεται με τους άνδρες τα… βάζουν με την Οργανωτική Επιτροπή. Ζητούν ισότητα και αν δεν είναι δυνατόν να αγωνιστούν αυτές να ματαιωθεί και το αγώνισμα των ανδρών.
Ο δικηγόρος, Ρος Κλαρκ που τις εκπροσωπεί δηλώνει ότι «δεν μπορεί να γίνονται εκδηλώσεις επί Καναδικού εδάφους και να υπάρχουν διακρίσεις».
Αν και σε μία δικαστική αναμέτρηση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον τρόπο σκέψης ενός δικαστή θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει το Βανκούβερ με τη ΔΟΕ προβλέπει όλα τα θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Δύσκολα λοιπόν θα δούμε μία απόφαση υπέρ των γυναικών, όμως δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να πάει το δικαστήριο σε μία «μέση λύση» και να ματαιώσει το αγώνισμα των ανδρών.