Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Βανκούβερ: Κάθε χώρα να εμβολιάσει τους αθλητές της

Τον εμβολιασμό όλων των αθλητών που θα πάρουν μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ το Φλεβάρη του 2010, ζητά η Οργανωτική επιτροπή από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.
Στη χώρα μας η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να έχει ήδη στείλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Υγείας για περίπου 20 εμβόλια, αριθμός που επαρκεί για ολόκληρη την αποστολή, αθλητές, προπονητές, συνοδούς, αφού θα είναι μικρή με το πολύ πέντε αθλητές.
«Είναι ευθύνη της κάθε χώρας ο εμβολιασμός των αθλητών και εμείς μπορούμε αν θέλουν να τους συμβουλέψουμε» τονίζει ο επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής «Βανκούβερ 2010», Τζακ Τάντον και δεν κρύβει ότι υπάρχει ανησυχία για τον Η1Ν1.
Για αυτό έχει προβλεφθεί να γίνει εμβολιασμός του προσωπικού, των εθελοντών και γενικά όλου του προσωπικού που έχει εμπλοκή στην Οργάνωση.
Υπολογίζουν ότι πάνω από 30.000 άτομα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα προστασίας από το νέο ιό της γρίπης και έχουν ξεκινήσει την προμήθεια και αποθήκευση εμβολίων, αλλά και αντιιικών φαρμάκων.
Μία πιθανή έξαρση της γρίπης κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν καταστροφική για τη διοργάνωση, αφού σε αυτή μετέχουν πάνω από 2.500 αθλητές από 80 χώρες.
Μαζί με τους συνοδούς – προπονητές, αλλά και τους δημοσιογράφους και τεχνικούς της τηλεόρασης ο αριθμός ξεπερνά τα 13.000 άτομα που θα είναι «περιορισμένα» για πολλές ώρες στους ίδιους χώρους. Αν σε αυτά προσθέσουμε τους 25.000 εθελοντές, αλλά και τους 5.000 προσωπικό της Οργανωτικής Επιτροπής ο αριθμός ανεβαίνει στις 43.000, χωρίς να μετράμε τους θεατές που θα είναι χιλιάδες.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι έστω και ένα κρούσμα να έχουμε, η διάδοσή του θα γίνει με ανεξέλεγκτο ρυθμό αν δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι και προετοιμασμένοι για το χειρότερο… σενάριο.
Μιλάμε για πανδημία όπως φαίνεται και από τον τελευταίο χάρτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δεν δείχνει μόνο τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρούσματα, αλλά και θανάτους.