Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Οι γυναίκες έχασαν τη δίκη, νίκη για τη ΔΟΕ

Τρεις μήνες κράτησε η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις πρωταθλήτριες του άλματος στο σκι και τη ΔΟΕ, επί Καναδικού εδάφους. Όπως έχει γράψει το greek.olympics από τον Απρίλιο δεκαπέντε αθλήτριες με τίτλους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα από έξι χώρες υπέβαλαν μήνυση κατά της ΔΟΕ διεκδικώντας να συμπεριληφθεί το άλμα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα το 2010 στο Βανκούβερ.
Η υπόθεση εξετάστηκε από το ανώτατο δικαστήριο του Καναδά και η ετυμηγορία ήταν αρνητική για τις γυναίκες.
Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το αιτιολογικό ότι δεν έχει την εξουσία να υποχρεώσει τη ΔΟΕ ώστε να εντάξει το αγώνισμα στο πρόγραμμα.
Οι γυναίκες ζητούσαν να διατάξει το δικαστήριο την Οργανωτική Επιτροπή «Βανκούβερ 2010» να συμπεριλάβει το αγώνισμα και για τις γυναίκες ή να ακυρώσει και αυτό τον ανδρών.
Η ΔΟΕ από την άλλη πλευρά υποστήριξε ότι η μη συμμετοχή δεν οφείλεται σε διάκριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, αλλά στο ότι οι γυναίκες δεν πληρούν τα κριτήρια ένταξης του αθλήματος στους Ολυμπιακούς.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της πολιτείας ικανοποίησε απόλυτα τη ΔΟΕ, όταν η άλλη πλευρά δηλώνει δια του δικηγόρου Ρος Κλαρκ ότι ήταν μία δίκαιη δίκη όμως χρειάζεται χρόνος για να εξετάσουν αν θα κάνουν προσφυγή.
Όσο για την Οργανωτική Επιτροπή, αυτή είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με τη ΔΟΕ και δεν μπορεί να βάλει, ούτε να βγάλει κάποιο άθλημα.
Το θέμα είναι νομικά περίπλοκο, αφού η ΔΟΕ υπόκειται στο Ελβετικό δίκαιο και συνεπώς και το συμβόλαιο που υπογράφει η πόλη που αναλαμβάνει Ολυμπιακούς Αγώνες.