Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Βγήκαν και τα «Β’ δείγματα», «κλείνει» η υπόθεση Τσουμελέκα

Η υπόθεση ντόπινγκ με τα έξι θετικά δείγματα του επανελέγχου της ΔΟΕ φτάνει στο τέλος.
Στα 5 από τα 6 δείγματα που σε επανέλεγχο έξι μήνες μετά τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο βρέθηκαν θετικά, δηλαδή επιβεβαιώθηκαν οι ουσίες και στη «Β’ δείγματα». Οι πέντε θα χάσουν μετάλλια και θέσεις που κέρδισαν το 2008 και θα τιμωρηθούν από τις διεθνείς ομοσπονδίες, ανάμεσά τους και η Αθανασία Τσουμελέκα.
Την απόφαση για την αφαίρεση των μεταλλίων και την ακύρωση των αποτελεσμάτων των πέντε θα πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ που θα συνεδριάσει στις 13-14 Αυγούστου στο Βερολίνο.
Μεγάλος χαμένος ο Ρασίντ Ραμζί «χρυσός» Ολυμπιονίκης στα 1.500μ. με τα χρώματα του Μπαχρέιν (καταγωγή Μαρόκο). Το χρυσό θα πάρει ο Κενιάτης Ασμπέλ Κίπρουτο Κίπροπ, το αργυρό ο Νεοζηλανδός Νίκολας Γουίλις και το χάλκινο ο Γάλλος Μεντί Μπααλά.
Ο Νταβίντε Ρεμπέλιν, ποδηλάτης από την Ιταλία, χάνει το αργυρό μετάλλιο που παίρνει ο Ελβετός Φάμπιαν Καντσελέρα και στο βάθρο ανεβαίνει ως τρίτος ο Ρώσος Αλεξάντερ Κολόμπνεφ.
Οι άλλοι τρεις, Αθανασία Τσουμελέκα (9η στα 20.000μ. βάδην), Στέφαν Σουμάχερ (Γερμανός ποδηλάτης) και Βάνια Πέρισιτς (Κροατία 800μ.) δεν κέρδισαν κάποιο μετάλλιο, αλλά θα ακυρωθούν οι θέσεις και οι επιδόσεις τους. Ακόμα κανείς από τους πέντε δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012.
Όσο για την Γιουντέλκις Κοντρέρας από τη Δομινικανική Δημοκρατία που ήταν η 6η, το «Β’ δείγμα» δεν επιβεβαίωσε το «Α» και δεν θα τιμωρηθεί.
Η ΔΟΕ ζήτησε επανέλεγχο σε 948 δείγματα για την ερυθροποιητίνη τύπου CERA, ουσία που δεν είχε δώσει το… παρόν σε μεγάλα ποσοστά πριν από τους Ολυμπιακούς στο Πεκίνο, όμως έκανε αισθητή την… παρουσία της μετά.
Με αυτή την τακτική – του επανελέγχου – πιάστηκαν οι πέντε.
Θυμίζουμε ότι η ανάλυση του «Α δείγματος» ολοκληρώθηκε στις 26 Απριλίου και τις αναλύσεις έκαναν τα εργαστήρια στη Λοζάνη, το Παρίσι και την Κολωνία.