Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

Διάλογος… κωφών στη σύσκεψη Ιωαννίδη για το ντόπινγκ

Μάλλον απογοητευμένοι θα πρέπει να αποχώρησαν από τη σύσκεψη για το ντόπινγκ, που συγκάλεσε ο Γιάννης Ιωαννίδης τόσο ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, όσο και του ΣΕΓΑΣ και της Άρσης Βαρών, Βασίλη Σεβαστής και Πύρρος Δήμας.
Ήταν ένας διάλογος… κωφών.
Η πολιτεία δεν μπορεί ή δεν θέλει να πάρει μέτρα για να καταπολεμήσει το ντόπινγκ.
Τα όσα έγιναν σήμερα το πρωί ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για τον υφυπουργό Γιάννη Ιωαννίδη να βάλει τάξη, να πάρει μέτρα αλλά και… παραιτήσεις όσων δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.
Όμως αντί για λύσεις ο Γιάννης Ιωαννίδης ανακοίνωσε μέτρα – μία από τα ίδια – που δεν θα λύσουν το πρόβλημα, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν… καταλαβαίνει.
Και αυτό γιατί στα μέτρα που ανακοίνωσε είναι η έκδοση αποτελεσμάτων των ελέγχων εντός 10 ημέρων και όχι εντός ενός μήνα όπως στην περίπτωση του Κουρτίδη. Μα το θέμα κ. Ιωαννίδη δεν είναι το πότε βγαίνουν τα αποτελέσματα, αλλά γιατί έχουμε πολλούς αθλητές που κάνουν χρήσηαπαγορευμέων ουσιών.
Για να καταλάβετε γιατί ομιλούμε για διάλογο… κωφών σας λέμε ότι ο Βασίλης Σεβαστής είχε δίκιο για τις καταγγελίες ότι αθλητές πήγαν στους Μεσογειακούς Αγώνες χωρίς έλεγχο, όμως και πάλι δεν έκανε τίποτε.
Η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιοτοπούλου αποκάλυψε ότι 19 αθλητές δεν πέρασαν από κοντρόλ, αλλά είχαν περάσει σε αγώνες που συμμετείχαν.
Μα κα Σπηλιοτοπούλου στους αγώνες θα ήταν «καθαροί», δεν το ξέρετε;
Ο Πύρρος Δήμας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών σήμερα ζήτησε να συνεχιστούν οι έλεγχοι χωρίς να τον ενδιαφέρει αν θα βρεθούν και άλλοι θετικοί αρκεί «να καθαρίσει το άθλημα».
Ο Σπύρος Καπράλος ζήτησε μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανάλυση των δειγμάτων, ενώ μάθαμε από τον εκπρόσωπο των δειγματοληπτών Νίκο Μπουρνουσούζη ότι τους χρωστάνε 400.000 ευρώ.
Όσο για τον διευθυντή του κέντρου ντόπινγκ Κοντρόλ Κώστα Γεωργακόπουλο, για όλα τα θέματα ήταν ενήμερη η διοίκηση του ΟΑΚΑ όπου υπάγεται και η πρόεδρος Αλεξάνδρα Μανού.
Βέβαια εδώ να πούμε ότι ο Ιωαννίδης στέλνει το κέντρο ντόπινγκ στην αρμοδιότητα του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), αλλά κυρώσεις στο ΟΑΚΑ δεν είδαμε…
Καταλαβαίνετε τώρα γιατί μιλάμε για διάλογο… κωφών και γιατί επιμένουμε ότι τα μέτρα δεν θα φέρουν τη λύση.

Και επειδή μιλάμε για μέτρα δείτε τι ανακοίνωσε ο Γιάννης Ιωαννίδης:
1. Τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων θα ανακοινώνονται εντός δέκα ημερών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα στέλνονται σε εργαστήρια του εξωτερικού.
2. Θέσπιση αυστηρότερων ποινών για αθλητές που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών, καθώς και για τους προπονητές τους.
3. Πρόληψη του ντόπινγκ με ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία.
4. Το εργαστήριο ελέγχου ντόπινγκ φεύγει από την αρμοδιότητα του ΟΑΚΑ και θα υπάγεται πλέον στο Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών.

Μα αν με τέσσερα μέτρα λύνουμε το πρόβλημα τότε γιατί τόσο καιρό δεν το κάναμε;
Το πρόβλημα δεν λύνεται με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Ιωαννίδης.
Τη λύση για το ντόπινγκ την έχουμε γράψει πολλές φορές στο greek-olympics.blogspot.com και δεν χρειάζονται ούτε αυστηρότερες ποινές ούτε περικοπή κινήτρων, ούτε διάφορα κωμικά που ακούμε κάθε φορά.
Η λύση είναι ο 10πλασιασμός της δαπάνης για το ντόπινγκ για συνεχείς ελέγχους.
Αν κάνει αυτό ο Ιωαννίδης θα δούμε αν θα βρεθεί άλλος αθλητής θετικός. Ακόμα και όσοι ρισκάρουν «παίζοντας» με τις ημερομηνίες θα το σκεφτούν σοβαρά ή θα πιαστούν και θα φύγουν από τον αθλητισμό και μάλιστα πολύ γρήγορα
.
Στη φωτό1 (Intime) διακρίνονται από αριστέρα, ο Βασίλης Σεβαστής, ο Σταύρος Δουβής (γγΑ), ο Γιάννης Ιωαννίδης, ο Σπύρος Καπράλος και η Αλεξάνδρα Μανού. Στη φωτό2 (Intime) διακρίνονται ακόμα οι Χαρά Σπηλιοτοπούλου, ο Πύρρος Δήμας και ο Νίκος Μπουρνουσούζης.