Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Αλλάζει η FIFA την ηλικία για συμμετοχή στους Ολυμπιακούς

Προσέχουν για να… έχουν στη FIFA και ο πρόεδρος της θέλει να αλλάξει τους όρους συμμετοχής των ποδοσφαιρικών ομάδων στους Ολυμπιακούς ώστε να εξασφαλίσει περισσότερα χρήματα για τις δικές της διοργανώσεις.
Το greek-olympics.blogspot.com αποκαλύπτει την πρόθεση του Σεπ Μπλάτερ να μειώσει το όριο ηλικίας από τα 23 στα 21 χρόνια μέτρο που θέλει να ισχύσει άμεσα, από τους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο.
Βλέπετε οι μεγάλες εθνικές ομάδες, Βραζιλία, Αργεντινή, αλλά και οι σύλλογοι, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ αποκτούν μικρούς παίχτες που είναι τα αστέρια, οι παίχτες που γεμίζουν τα ταμία.
Πριν από μερικά χρόνια ένας παίχτης δεν είχε τύχη σε τέτοιες ομάδες αν δεν ήταν πάνω από τα 25, αν και υπήρχαν εξαιρέσεις όπως ο Πελέ, ο Μαραντάνα που από μικροί συμμετείχαν στο Μουντιάλ.
Όμως τώρα δεκάδες είναι οι μικροί σε ηλικία παίχτες που παίζουν βασικοί.
Αποτέλεσμα τα αστέρια να παίζουν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να «χρηματοδοτούν» με αυτόν τον τρόπο τη ΔΟΕ, στερώντας έσοδα από τη FIFA.
Αυτή είναι η ουσία.
Η FIFA ξέρει ότι τα λεφτά από τους χορηγούς δεν είναι… ατελείωτα και οι μεγάλες εταιρίες είναι συγκεκριμένες. Θα πρέπει να διασφαλίσει λοιπόν το προϊόν της – το ποδόσφαιρο – και πως θα το κάνει αυτό; Αν μειώσει την ηλικία στους Ολυμπιακούς, κάνει αυτομάτως το τουρνουά πιο ερασιτεχνικό και σίγουρα εντελώς διαφορετικού επιπέδου από το Μουντιάλ.
Και για να μην μείνουμε στα λόγια σας δίνουμε κα τους αριθμούς. Τα κέρδη για το 2008 όπως ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες στο Κογκρέσο της FIFA στο Νασάου ήταν 184 εκατ. δολ. ποσό μεγάλο, αλλά ίσως όχι τόσο μεγάλο όσο θα ήθελαν.
Κέρδη που ήρθαν σε μία περίοδο όπου τα συμβόλαια ήταν… βασιλικά, πριν από την οικονομική κρίση. Τώρα που η κρίση θα έρθει – δεν τους έχει πλήξει ακόμα – φοβούνται και θέλουν να εξασφαλίσουν το νέο περιβάλλον που θα τους επιτρέψει να ζητήσουν πολλά λεφτά από τις εταιρίες.
Προσέχουν λοιπόν για να έχουν και στο μέλλον και προς αυτή την κατεύθυνση είναι η αλλαγή στην ηλικία των παιχτών που μετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.