Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Το νέο μοντέλο της ΔΟΑ από τον Ισίδωρο Κούβελο

Στο ρόλο, τους στόχους και την αναβαθμισμένη λειτουργία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, αναφέρθηκε ο πρόεδρός της, Ισίδωρος Κούβελος, χαρακτηρίζοντας τον τρόπο λειτουργίας της ΔΟΑ άλλες φορές «συντηρητικό» και άλλες «χωρίς όραμα», με τον τελευταίο να είναι πιο κοντά στη διοίκηση Κυριακού.
Στη συνέντευξη ο κ. Κούβελος τόνισε: «Ο ρόλος της ΔΟΑ είναι η διάδοση των ιδεωδών του Ολυμπισμού σε παγκόσμια κλίμακα με την ενίσχυση και καθοδήγηση των κατά τόπους Εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών, με την προώθηση διαδικασιών που θα βοηθήσουν στη σωστή εκπαίδευση του Ολυμπισμού και στην εφαρμογή κάθε πρόσφορου μέσου για τη διάδοση των ιδεών αυτών.
Μέχρι σήμερα, ο τρόπος λειτουργίας της ΔΟΑ υπήρξε άλλοτε εθιμικά συντηρητικός, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας που επέτρεπε η νομική της φύση κι άλλοτε χωρίς όραμα και χωρίς πρωτοβουλίες που θα αναδείκνυαν την πραγματική της διάσταση.
Εμείς πιστεύουμε ότι η σημερινή ΔΟΑ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει μια τελείως διαφορετική διαδρομή.
Και τούτο το αποδείξαμε ήδη από την πρώτη Σύνοδο που φιλοξενήσαμε, αυτή των εκπροσώπων των εθνικών Ολυμπιακών Ακαδημιών, στην οποία συζητήθηκε δια μακρόν η σημασία και οι στόχοι των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.
Με πρόταση που υπέβαλε η ΔΟΑ και υιοθετήθηκε από τους συνέδρους, προσπαθήσαμε να δώσουμε την πραγματική διάσταση που πρέπει να έχουν οι αγώνες αυτοί για τη σωστή διάπλαση ενός νέου μοντέλου αθλητή, μακριά από τις προκλήσεις που απειλούν την ίδια την υπόστασή του.
Θέλουμε άραγε ένα αντίγραφο των Ολυμπιακών Αγώνων και στους νέους, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται; Νομίζω πως όχι.
Αντίθετα μέσα από τη σύνοδο αυτή βγήκε καθαρά το συμπέρασμα ότι θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο αθλητή που θα προβάλει εκτός από τις αθλητικές του επιδόσεις, ως κυρίαρχα χαρακτηριστικά, τον πολιτισμό και την παιδεία που θα πρέπει να τον συνοδεύουν όχι μόνο στο στάδιο της προετοιμασίας του αλλά και κατά τη διάρκεια των Αγώνων και μετά τους Αγώνες όταν θ` αποτελούν μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας.
Όσο για το νέο τρόπο διαχείρησης είπε: «Κάναμε δραστική μείωση, 40% σε πρώτη φάση, του κόστους επιβάρυνσης όσων συμμετέχουν σε συνόδους και συνέδρια στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ.
Στείλαμε πρόσκληση σε όλες τις ΕΟΕ, τις διεθνείς ομοσπονδίες και τις εθνικές ολυμπιακές ακαδημίες για χρήση των εγκαταστάσεων για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Γνωστοποιήσαμε το πρόγραμμά μας σε όλους τους αθλητικούς φορείς εντός Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.
Λειτουργούμε τις εγκαταστάσεις όλο το χρόνο, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη χρονική δυνατότητα επίσκεψης της ΔΟΑ από σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς φορείς.
Δημιουργήσαμε καινούργιου site με στόχο την ευρύτερη εκπαίδευση σε παγκόσμια κλίμακα.
Συνδέσαμε τους χώρους της ακαδημίας με ασύρματο internet, προς διευκόλυση των συνέδρων.
Προχωράμε σε ειδική ενημερωτική έκδοση δραστηριοτήτων και θέσεων της ακαδημίας, μέσα από επιλεγμένα άρθρα γνωστών προσωπικοτήτων του Ολυμπιακού κινήματος.
Πετύχαμε διεθνή προβολή, σε συνεργασία με την ΔΟΕ, της Ακαδημίας, η οποία έκανε και το μεγάλο πρωτοποριακό βήμα στην εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, όπως την έναρξη του μεταπτυχιακού πτυχίου Ολυμπιακών Σπουδών, που έγινε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννα Λάτση.
Πιστεύουμε απόλυτα στο ρόλο που πρέπει να παίξει η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία στη σημερινή εξέλιξη του Ολυμπιακού Κινήματος.
Αυτό έδειξε να αντιλαμβάνεται και η ΔΟΕ στους δύο πρώτους μήνες λειτουργίας της νέας αναβαθμισμένης μορφής του θεσμού.
Με τη στήριξη της ΕΟΕ και την αφοσίωση στους στόχους που βάλαμε, από τα στελέχη και τους συνεργάτες της, ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα η ΔΟΑ θα μεταβληθεί σε πρωτεύοντα εκπαιδευτικό θεσμό παγκοσμίως».