Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Πλεονέκτημα για Σικάγο, ακολουθεί το Ρίο ντε Τζανέιρο

Και οι τέσσερις υποψήφιες πόλεις ήταν… υπέροχες. Τόσο ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, όσο και τα υπόλοιπα μέλη, τα 93 από τα 107 που ψηφίζουν έκαναν θετικά σχόλια για όλους όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 θα ανατεθούν σε μία μόνο πόλη.
Το greek.olympics.blogspot.com έχει αποκαλύψει πολλά από όσα είδαν οι «αθάνατοι» χθες και σήμερα στη Λοζάνη. Όπως για παράδειγμα το ρόλο της Βάλερι Τζάρετ (13 Μαίου) που όρισε ο Μπαράκ Ομπάμα ως σύνδεσμο με το Λευκό Οίκο, τις δηλώσεις του Βραζιλιάνου προέδρου Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (16 Ιουνίου), αλλά και τις οικονομικές εγγυήσεις της Ιαπωνία με τα 4 δις δολ. διασφαλισμένα σήμερα.
Τα μέλη της ΔΟΕ έχουν πλέον άποψη και για το ποια πόλη θα ψηφίσουν ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι το Σικάγο είναι στην κορυφή της κούρσας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κερδίσει.
Μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή όμως το σύστημα με τους διαδοχικούς αποκλεισμούς δίνει τη δυνατότητα στην τελική ψηφοφορία, στη δεύτερη πόλη να συγκεντρώσει τις ψήφους των άλλων δύο πόλεων και να κερδίσει αυτή.
Η Ελλάδα το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Για τους Ολυμπιακούς του 1996 η Αθήνα είχε τους περισσότερους ψήφους στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία όμως στο τέλος έχασε από την Ατλάντα.
Το Σικάγο πάντως έχει κάνει καλή δουλειά. Ενεργό πλην όμως διακριτικό ρόλο παίζει και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Στα οικονομικά τομέα με εξαιρετική σημασία σε περίοδο κρίσης ο δήμος της πόλης έχει εξασφαλίσει 500 εκατ. δολ. και η πολιτεία (Ιλινόϊς) ακόμα 250 εκατ. εκατ. Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να εγγυηθεί ποσό μέχρι 2 δις δολ. ποσό ικανοποιητικό για τη ΔΟΕ.
Άλλωστε αυτά είναι… τεχνικά στοιχεία, αφού όλες οι πόλεις καλούνται να υπογράψουν το ίδιο συμβόλαιο λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.
Σε προνομιακή θέση είναι και η Βραζιλία. Το Ρίο ντε Τζανέιρο ξεκίνησε την παρουσίαση στα μέλη της ΔΟΕ με το μήνυμα του προέδρου Λούλα ντα Σίλβα που έκανε πριν από δύο ημέρες και σας τις έχουμε μεταφέρει, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το χαρτί του Μουντιάλ το 2014 όπου όλα θα είναι έτοιμα.
Τέλος σε ότι αφορά τα οικονομικά, η Ιαπωνία είναι μακράν πρώτη. Ακόμα και σήμερα στην τράπεζα μπορούν να βάλουν 4 δις δολ. το ποσό δηλαδή που απαιτείται για την Οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων
Όσο για τη διαδικασία της ομαδικής παρουσίαση η ΔΟΕ πιστεύει ότι ξεπερνά τους πειρασμούς τους παρελθόντος και ειδικότερα όσο έγιναν στην περίπτωση του Σολτ Λέικ (2002). Τα ιδιωτικά ταξίδια των μελών της ΔΟΕ στις πόλεις έχουν «κοπεί» η παρουσίαση γίνεται μπροστά σε όλους. Τώρα όσα μέλη της ΔΟΕ θέλουν να έχουν ιδιωτικές επισκέψεις, θα τις κάνουν σήμερα σε περιορισμένο χρόνο στο «Λοζάνη Παλάς» σε χώρους που κάθε πόλη έχει κλείσει στο ξενοδοχείο.