Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

«Έξω από τα δόντια» τα είπε ο πρόεδρος της Βραζιλίας

Προσωπικά έχει πάρει τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών του 2016, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα (φωτό). Με παρέμβασή του μία ημέρα πριν από την παρουσίαση των τεσσάρων πόλεων μεταξύ αυτών και του Ρίο ντε Τζενέιρο στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, καλεί τους «αθάνατους» να ανοίξουν νέους δρόμους.
«Οι πλούσιες χώρες δεν μπορούν να κρατούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες» τόνιζε με νόημα, αφού στη διεκδίκηση είναι οι ΗΠΑ (Σικάγο) και η Ιαπωνία (Τόκιο) και προσθέτει: «Θα πρέπει η ΔΟΕ να δει ότι οι Ολυμπιακοί έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν την κοινωνία της Βραζιλίας».
Βέβαια παρεμβάσεις αυτού του είδους μπορεί να μην αρέσουν στη ΔΟΕ, όμως όλα αυτά είναι στα λόγια. Γιατί στα έργα και η ΔΟΕ έχει δείξει στο παρελθόν ότι παρεμβάσεις δέχεται όπως και δώρα. Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς την περίπτωση του Σολτ Λέικ και τις δωροδοκίες μελών της που οδήγησε το 2000 σε αλλαγές, αλλά και σε αποβολή μελών.
«Η Βραζιλία – υποστηρίζει ο Λούλα – είναι μία ανερχόμενη δύναμη στον οικονομικό τομέα, είναι μέσα στις 10 πιο ισχυρές χώρες του κόσμου και η μοναδική από τις 10 που δεν έχει διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Αντίθετα η Ευρώπη έχει φιλοξενήσει τους Αγώνες πάρα πολλές φορές και δεν φέρνει καμία καινοτομία (αιχμή για τη Μαδρίτη). Μπορείτε να φανταστείτε για μία Ήπειρο που δεν έχει διοργανώσει ποτέ Ολυμπιακούς Αγώνες να έχει αυτή την ευκαιρία και πόσο μπορεί να παρακινήσει κάτι τέτοιο τους ανθρώπους;»
Το… οικονομικό δεν αποτελεί πρόβλημα για τη Βραζιλία. Για την οργάνωση των Ολυμπιακών ο προϋπολογισμός είναι 2,8 δις δολ. και για τις υποδομές στο Ρίο 11,6 δις δολ. Στα υπέρ της υποψηφιότητας και το γεγονός ότι όλες οι υποδομές θα λειτουργούν 2 χρόνια πριν από το 2014, αφού η χώρα έχει αναλάβει το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου, το Μουντιάλ δηλαδή στο Ρίο και 11 ακόμα πόλεις.
Αντίθετα Σικάγο, Τόκιο και Μαδρίτη δεν έχουν καμία τόσο μεγάλη διοργάνωση και οι ετοιμασίες θα πηγαίνουν με πιο αργούς ρυθμούς, ίσως και με καθυστερήσεις.