Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Δόγμα Ομπάμα: πρώτα αθλητισμός, μετά πολιτική

Το έχουν κάνει… σύστημα. Είναι το νέο δόγμα των ΗΠΑ για τις χώρες που δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων να στηρίζουν τις πρώτες τους κινήσεις στον αθλητισμό.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα το greek-olympics.blogspot.com έγραψε για το Ιράν και τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων (ΗΠΑ-Ιράν) στην Τεχεράνη μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτή τη φορά το ποδόσφαιρο έδωσε τη θέση του στο στίβο και το Ιράν στην… Κούβα. Μία άλλη χώρα με τεταμένες σχέσεις εδώ και δεκαετίες αν και βρίσκεται πολύ κοντά στις ΗΠΑ.
Οχτώ αθλητές πήραν μέρος πριν σε αγώνες στίβου με την επωνυμία «Memorial Barrientos» που έγιναν στην Αβάνα, για πρώτη φορά μετά το 1992, αν και η διοργάνωση γίνεται κάθε χρόνο.
Και για να δείτε ότι η πολιτική γραμμή Ομπάμα έχει περάσει πολύ γρήγορα και στους πιο κάτω, όχι όπως στην Ελλάδα που θέληση μπορεί να υπάρχει κολλάει όμως σε διάφορους υπαλλήλους και παραγοντίσκους υπουργείων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στίβου, Ντάγκλας Λόγκαν είπε για τη συμμετοχή των Αμερικανών: «Για μας είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι θέλουμε να συνυπάρξουμε με τα αδέλφια της Καραϊβικής και ειδικά με εκείνα της Κούβας».
Το έχουμε ξαναπεί. Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει πραγματικά να αλλάξει την εικόνα των ΗΠΑ.
Και προσπαθεί για αυτό, αν και υπάρχουν και εκεί τα εσωκομματικά εμπόδια όπως στην περίπτωση του Γκουαντάναμο.
Ο αθλητισμός αποτελεί για τον πρόεδρο Ομπάμα ένα πολύ καλό όχημα καλών προθέσεων, όμως μετά ακολουθεί η πολιτική.
Ακολουθεί έτσι και το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας «change», δηλαδή, «αλλαγή».