Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Να αποσυρθούν τα κριτήρια της ΕΟΕ για το 2012

Κάτι πρέπει να έχουν παρεξηγήσει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Δεν διοικούν τον Πλανήτη για να βιάζονται να δείξουν έργο στις πρώτες 100 ημέρες.
Πολύ καλός ήταν ένας μικρός απολογισμός που έγινε από τον Σπύρο Καπράλο, απολογισμό και στο ταμείο, αλλά και στις κινήσεις που έχει κάνει όμως η βιασύνη δεν είναι καλός… σύμβουλος.
Το λέει άλλωστε και ο λαός μας: «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει».
Εμείς θα το παραφράσουμε λίγο και θα πούμε: «όποιος βιάζεται, ακολουθεί την… περπατημένη».
Και θα καταλάβετε γιατί το λέμε.
Αποφάσισε λοιπόν η Ολομέλεια τα κριτήρια για να μοιραστεί το ποσό των 30 εκατ. ευρώ στις ομοσπονδίες για την Ολυμπιακή Προετοιμασία από το 2009 έως και το 2012. Όλα καλά μέχρις εδώ.
Όμως τα… κριτήρια είναι τα ίδια που ίσχυσαν και την προηγούμενη περίοδο, ίδια με αυτά που ίσχυσαν και το 1988.
Μάλιστα οι ίδιες έξι κατηγορίες ανάλογα με τις διακρίσεις είναι τα κριτήρια εδώ και 20 χρόνια με εμπνευστή τον Γιάννη Παπαδογιαννάκη. Τότε, προ… 20ετίας ήταν πολύ καλά και έβαζαν μία τάξη στο αθλητικό τοπίο.
Σήμερα, εν έτη 2009 μπορούμε να έχουμε τις ίδιες προϋποθέσεις;
Όχι.
Και εδώ συμφωνείτε όλοι. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όπως αναχρονιστικά ήταν τα κριτήρια και προ 4ετίας, έτσι είναι και τώρα. Δεν είναι λοιπόν κριτική προς τον Σπύρο Καπράλο, αλλά προς το σύστημα. Και αυτό ας το καταλάβουν όσοι προσπαθούν να διαστρεβλώνουν θέσεις και να λασπολογούν για να κρατήσουν τις καρεκλίτσες τους.
Νέες ιδέες, νέες προτάσεις μετά από συστηματική δουλειά χρειάζεται και όχι να λέμε να λέμε ότι σε 100 μέρες σχεδιάσαμε το σύστημα. Φυσιολογικές και αναμενόμενες οι γκρίνες στη συνεδρίαση και οι αντιδράσεις.
Η χρονιά 2009 δεν είναι για διάθεση χρημάτων στην Ολυμπιακή προετοιμασία. Κανείς αθλητής Ολυμπιακού Επιπέδου δεν κάνει και όποιος πει το αντίθετο λέει ψέματα.
Μπράβο στον Σπύρο Καπράλο που εξασφάλισε 8 εκατ. ευρώ για τη χρονιά από το υπουργείο οικονομικών και πάλι μπράβο. Όμως θα πρέπει να τα κρατήσει στο ταμείο της ΕΟΕ και μαζί με αυτά που θα πάρει το 2010 (στην αρχή του έτους) να ετοιμάσουν ένα διετές πρόγραμμα για προκρίσεις των ομάδων στα προολυμπιακά τουρνουά και συνεχή καμπ και με κατηγορίες αθλημάτων ανάλογα με τον απολογισμό τους.
Στο κάτω – κάτω αθλήματα που δεν έχουν πάει ούτε μία φορά σε Ολυμπιακούς ή αθλήματα που δεν έχουν καμία τύχη ας μην πάρουν χρήματα ή αν ενισχυθούν με ένα ποσό για ολόκληρο το τετραετή κύκλο.
Μην ξεχνάτε ότι οι ομοσπονδίες παίρνουν χρήματα κάθε χρόνο από τη ΓΓΑ, χρήματα που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ.
Η πρόταση που κάνει το greek-olympics είναι να παγώσει η απόφαση, να δημιουργηθεί μία ομάδα που δεν θα έχει μόνο τεχνικούς συμβούλους, αλλά πολλά άτομα από διαφορετικούς χώρους που εμπλέκονται με τους Ολυμπιακούς και το Σεπτέμβρη να φέρουν μία ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
Εκτός και αν επειδή θα πάμε καλύτερα σε μετάλλια στο Λονδίνο απ’ ότι στο Πεκίνο, όπου η Ελλάδα πάτωσε με μόλις 4 μετάλλια, πιστεύουν ορισμένοι ότι θα είναι επιτυχημένοι!!!
Εμείς έχουμε μείνει στα 10 του Σίδνεϊ και τα 16 μετάλλια της Αθήνας…