Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

Μαγιό υψηλής τεχνολογίας, επιβεβαίωση του greek-olympics

Σαν… κεραυνός έρχεται να πέσει στο χώρο της κολύμβησης η πρόθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας (FINA) να διαγράψει όλα τα ρεκόρ που σημειώθηκαν τους τελευταίους 15 μήνες, ακόμα και αυτά των Ολυμπιακών αν ο αθλητής χρησιμοποίησε μαγιό υψηλής τεχνολογίας.
Το greek-olympics.blogspot.com πριν από δύο μήνες είχε αποκαλύψει την πρόθεση της FINA να βάλει τέλος στην υπόθεση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δώσει τη δυνατότητα ίσων ευκαιριών σε όλους...
Τη Δευτέρα λοιπόν θα συναντηθεί στη Λοζάνη μία ομάδα ειδικών στην οποία θα είναι και προπονητές, αλλά και αθλητές για να εξετάσουν τα πρώτα στοιχεία από τον έλεγχο που έκανε ανεξάρτητο εργαστήριο στα μαγιό που χρησιμοποιήθηκαν το διάστημα των 15 μηνών.
Στις δοκιμές ελέγχθηκε το πάχος των μαγιό, η διαπερατότητα, αλλά και η πλευστότητα αφού δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι μειώνει την αντίσταση μέσα στο νερό και βοηθά στο να πετύχουν καλύτερους χρόνους οι αθλητές με αποτέλεσμα να καταρρίπτουν έστω και με μικρές διαφορές τα παγκόσμια ρεκόρ.
Σκοπός της συνάντησης είναι να δημιουργηθεί μία λίστα με τα μαγιό που θα επιτρέπονται να φορούν οι αθλητές, μαγιό που θα μπορέσουν να φορέσουν οι αθλητές στη Ρώμη στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στα μέσα Ιουλίου.
Μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα υπάρξει και δεύτερος γύρος δοκιμών ώστε από 1η Ιανουαρίου 2010 η λίστα με τα επιτρεπτά ή… απαγορευμένα μαγιό να είναι πλήρης.
Συνολικά 108 παγκόσμια ρεκόρ έχουν καταρριφθεί με τα συγκεκριμένα μαγιό από τα οποία 18 μέσα στο 2009. Αρχή της FINA είναι ότι το άθλημα βασίζεται στη φυσική απόδοση του αθλητή και όχι σε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις που μπορεί να βαφτιστεί «τεχνολογικό ντόπινγκ».

Το 94% των χρυσών μεταλλίων στο Πεκίνο κατακτήθηκαν με μαγιό υψηλής τεχνολογίας και 23 από τα 25 ρεκόρ. Οι Αυστραλοί έσπευσαν να ακυρώσουν το ρεκόρ της Σουδέζας Τερέσα Αλσχάμερ στα 50μ. πεταλούδα σε αγώνες στο Σίδνεϊ επειδή φορούσε δύο μαγιό ενώ η κατάρριψη του ρεκόρ ήταν μόλις κατά δύο εκατοστά του δευτερολέπτου (25.44 έναντι 25.46).