Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Ο αθλητισμός ανοίγει δρόμους στη διπλωματία…

Όσοι πιστεύουν ότι ό αθλητισμός είναι μία απλή δραστηριότητα που μας βοηθά να κρατάμε σε φόρμα το σώμα ή ένα σόου με συμμετοχή λαμπερών ονομάτων κάνουν λάθος.
Ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει σε περισσότερους τομείς, ακόμα και στη διπλωματία.
Όλοι γνωρίζεται ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν εδώ και χρόνια δεν είναι οι καλύτερες. Ουάσιγκτον και Τεχεράνη ανταλλάσουν βαριές εκφράσεις σε πολιτικό επίπεδο. Αυτά τουλάχιστον μέχρι πριν από περίπου 100 μέρες.
Μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα οι τόνοι έχουν… πέσει, ενώ και ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάν έχει περιορίσει τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτη» για την Αμερική.
Όμως μην περιμένετε ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα καθίσουν οι δυο τους στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν για τα πυρηνικά. Θα περάσουν χρόνια. Προσεγγίσεις υπάρχουν.
Μία τέτοια είναι μέσα από τον αθλητισμό.
Ιράν και ΗΠΑ παίζουν μπάλα στην Τεχαράνη. Ο φιλικός αγώνας ανακοινώθηκε από τον υπουργό αθλητισμού του Ιράν Μοχάμεντ Αλί Αμπαντί με την ημερομηνία να προσδιορίζεται στο μέλλον, αλλά σίγουρα εντός του 2009.
Αυτό θα είναι ο δεύτερος αγώνας των δύο εθνικών ομάδων μετά από τη συνάντηση που είχαν στο Μουντιάλ του 1998 όταν το Ιράν (φωτό) κέρδισε 2-1 τις ΗΠΑ, γεγονός που ακόμα… πανηγυρίζουν στον Ιράν, αφού η νίκη τους είχε πολλά μηνύματα.
Βλέπετε που ο αθλητισμός γεφυρώνει τις διαφορές.