Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Πρώτα ζήτησε… συγνώμη και μετά… χρήματα

Σε μία περίοδο που ο Γκόρντν Μπράουν, ζήτησε συγνώμη από τους φορολογούμενους στη Βρετανία επειδή πολλοί βουλευτές περνούσαν προσωπικά τους έξοδα στις δημόσιες δαπάνες, γεγονός που έχει εξοργίσει τους πολίτες, έρχεται να ζητήσει 324 εκατ. λίρες για τη χρηματοδότηση του Ολυμπιακού Χωριού.
Το έργο, απαραίτητο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2012, αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας κυρίως από πλευράς ιδιωτικών επενδύσεων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Το Χωριό, προϋπολογισμού ενός δις λιρών θα περιλαμβάνει 2.800 διαμερίσματα και ήταν συγχρηματοδότηση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όμως η κατάσταση στη Βρετανία δεν είναι καλή ούτε στο δημόσιο, ούτε και στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα το βάρος να πέφτει στο κράτος, αφού η ΔΟΕ πριν αναθέσει μία διοργάνωση έχει εξασφαλίσει τις κρατικές εγγυήσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των Ολυμπιακών Αγώνων είναι 9,325 δις λίρες και μέσα από περικοπές ή σχεδιασμό για μετεγκατάσταση αθλημάτων έχουν εξοικονομηθεί αρκετά εκατ. λίρες. Μέρος της χρηματοδότησης στο Ολυμπιακό Χωριό ύψους 63 εκατ. λιρών προέρχεται από αυτή την εξοικονόμηση, ενώ για τα υπόλοιπα 261 εκατ. το κράτος «έβαλε το χέρι στη τσέπη».
Πάντως ελπίζουν ότι όταν ανακάμψει ο ιδιωτικός τομέας σε ένα με δύο χρόνια το κράτος θα πουλήσει το μερίδιο που χρηματοδοτεί τώρα στους ιδιώτες ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στο… ταμείο.