Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Τους ενδιαφέρει η πολιτική σταθερότητα στη Βραζιλία

Έξι ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ στο Ρίο ντε Τζανέιρο που συνεχίζει την επιθεώρηση στη Βραζιλία, τρίτο σταθμό της περιοδείας τους στις πόλεις που διεκδικούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2016.
Τα οικονομικά, το μάρκετινγκ, νομικά θέματα, διατυπώσεις σε τελωνεία και άδειες βίζα, οι Παραολυμπιακοί καθώς και η πολιτική κατάσταση ήταν τα έξι θέματα που συζητήθηκαν στην παρουσίαση (φωτό).
Μπορεί τα οικονομικά δεδομένα να απασχολούν ολόκληρο τον πλανήτη, όμως στη Βραζιλία η ανάπτυξη είναι δεδομένη, όπως και τα δολάρια όχι μόνο για την οργάνωση των Ολυμπιακών, αλλά και για την υποδομή της πόλης. Για να γίνουν όμως τα σχέδια πράξη αυτό που θέλει η ΔΟΕ είναι πολιτική σταθερότητα που με τη σειρά της θα εξασφαλίσει και τους πόρους.
Η παρουσία του προέδρου της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εκτός από τη σταθερότητα σηματοδότησε και τη νοοτροπία της χώρας που θέλει να φύγει πλέον από τη Β’ κατηγορία και να ανέβει στην Α.
«Θέλουμε να αποδείξουμε ότι η εποχή που φερόντουσαν στης χώρας σα να είχε πολίτες β’ κατηγορίας έχει τελειώσει. Τώρα θέλουμε να μας φέρονται σας πολίτες α’ κατηγορίας» τόνισε ο πρόεδρος της χώρας και θύμισε στα μέλη της ΔΟΕ ότι η Βραζιλία έχει «χτυπηθεί» λιγότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και είναι έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τώρα όσοι από εσάς νομίζεται ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ένας αθλητικός οργανισμός, αντιλαμβάνεστε ότι δεν ισχύει.
Η πολιτική είναι μέσα στις επιδιώξεις της ΔΟΕ και φυσικά κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει ότι η ανάθεση στην Κίνα και στο Πεκίνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 ήταν μία καθαρά πολιτική κίνηση με σκοπό την είσοδο μεγάλων – πολυεθνικών εταιριών ευκολότερα στη χώρα.