Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Η Μαδρίτη διαθέτει 5,6 δις και το 77% των εγκαταστάσεων

Από την απρόοπτη μονοήμερη απουσία της Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ σημαδεύτηκε η επίσκεψη της επιτροπής αξιολόγησης της ΔΟΕ στη Μαδρίτη. Η πρόεδρος της επιτροπής «πετάχτηκε» μέχρι το Μαρόκο για τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής που συγκάλεσε ο βασιλιάς Μοχάμεντ VI, και στην οποία η Μουταουακέλ είναι υπουργός αθλητισμού.
Παρά το…απρόοπτο, η ξενάγησης των μελών (φωτό) έγινε κανονικά και επί δύο ημέρες είδαν όλους τους χώρους που προτείνουν οι Ισπανοί, αλλά και τις υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις, αφού το 77% είναι έτοιμες.
Στο πρόγραμμά τους ήταν και ο χώρος κατασκευής του Ολυμπιακού Σταδίου στα ανατολικά της Μαδρίτης που έχει ξεκινήσει ανεξαρτήτως τους αποτελέσματος της ΔΟΕ και την πόλη που θα κερδίσει. Επίσης πήγαν στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου και είδαν το κλειστό της γυμναστικής, της πάλης, της άρσης βαρών, του μπαντμιντον, του πινγκ πονγκ, της πυγμαχίας, το στάδιο του χόκεϊ, και το κέντρο του τένις.
Τα μέλη της ΔΟΕ χαρακτήρισαν «εντυπωσιακή» την ξενάγηση, ενώ πολύ καλή δουλειά έχουν κάνει οι Ισπανοί και για τους παρά-Ολυμπιακούς. Το 85% των αθλητών θα ζήσει σε απόσταση 5χλμ από τους χώρους των αθλημάτων, ενώ το Ολυμπιακό Χωριό απέχει 500 μέτρα από 60% των αθλητών.
Σε ότι αφορά τα οικονομικά οι Ισπανοί έχουν εξασφαλίσει τα 5,6 δις δολ. για τους αγώνες και για αυτό εστίασαν στο γεγονός ότι ακόμα και τώρα κάνουν αθλητικά έργα.
Στη Μαδρίτη ολοκληρώνεται η περιοδεία της επιτροπής αξιολόγησης της ΔΟΕ που ξεκίνησε στο Σικάγο, πήγε στο Τόκιο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο πριν φτάσει στην Ισπανική πρωτεύουσα. Η ψηφοφορία της ΔΟΕ είναι στις 2 Οκτωβρίου στη Κοπεγχάγη.

Υποθέσεις κατασκοπίας
Μετά την καταγγελία που έκαναν οι Βραζιλιάνοι περί κατασκοπίας των Ισπανών στην υποψηφιότητα του Ρίου, αποκαλύφθηκε ακόμα μία. Αυτή τη φορά σε βάρος του Σικάγο από τους Ιάπωνες. Ο πρώην δημοσιογράφος Μόρλεϊ Μάιερς πήγε στην αμερικανική μεγαλούπολη για λογαριασμό του Τόκιο, όπου είναι σύμβουλος στην επιτροπή υποψηφιότητας.
Πάντως οι Αμερικάνοι αντιμετώπισαν διαφορετικά την υπόθεση, δήλωσαν ότι δεν είχαν κανένα πρόβλημα και συμπλήρωσαν ότι θέλουν να δουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.