Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Flash back στην Αθήνα και crash test με Λονδίνο…

Περίπου 10 χρόνια πίσω θα σας γυρίσει σήμερα το http://greek-olympics.blogspot.com για να δούμε και να συγκρίνουμε την πρόοδο δύο πόλεων στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Αθήνα και Λονδίνο όπως θα δείτε δεν είχαν, ούτε πρόκειται να έχουν κοινά σημεία στην προετοιμασία αν και οι Λονδρέζοι πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Σήμερα και αύριο θα επιθεωρήσουν την πρόοδο του Λονδίνου, η συντονιστική επιτροπή υπό τον Ελβετό Ντένις Όσβαλντ, τον ίδιο άνθρωπο που είχε αναλάβει τον έλεγχο και της Αθήνας.
Αν και αποφεύγει να κάνει συγκρίσεις απαντά εμμέσως στο ερώτημα για το ποια πόλη κάνει καλύτερη δουλειά και είναι οργανωμένη.
Το γεγονός ότι στην προηγούμενη επίσκεψή του βαθμολόγησε με 9.75 τη δουλειά των Βρετανών με άριστα το 10 λέγοντας ότι «κανείς δεν είναι τέλειος» μιλάει από μόνο του.
Στην περίπτωση της Αθήνας οχτώ και δέκα χρόνια πριν, το 2001 και το 1999 όχι μόνο δεν μπορούσε να δει τα έργα αλλά μας έβγαλαν και «κίτρινη κάρτα» με αποτέλεσμα να φύγει ο Στράτης Στρατήγης το 2000 και να αναλάβει η Γιάννα Αγγελοπούλου.
Όμως όλα αυτά για τη ΔΟΕ ανήκουν σε ένα δυσάρεστο παρελθόν που δεν θέλουν να θυμούνται ή όταν είναι αναγκασμένοι να το κάνουν μιλούν απαξιωτικά για τη χώρα μας, υποτιμητικά και ως παράδειγμα για αποφυγή.
Είναι κοινό μυστικό σε όσους κινούνται μέσα στη ΔΟΕ ότι έχουν τη χειρότερη άποψη για τους Έλληνες της Οργανωτικής Επιτροπής τόσο πριν, όσο και μετά, αφού ποτέ δεν έλειψαν τα προβλήματα, οι αναβολές, οι καθυστερήσεις και οι αλλαγές στα αρχικά σχέδια.
Ο Ντένις Όσβαλντ λοιπόν είναι στο Λονδίνο για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα στην κατασκευή πέντε μεγάλων έργων που είναι σε εξέλιξη στο Ολυμπιακό Πάρκο.
1. Το Ολυμπιακό Στάδιο έχει πάρει την τελική τους εικόνα και οχτώ τμήματα της οροφής έχουν τοποθετηθεί. Όπως φαίνεται και στις δύο φωτογραφίες που έχουν διαφορά 8 μηνών οι εργασίες όχι απλά πηγαίνουν πολύ καλά, αλλά δεν πρόκειται να αφήσουν καμία αμφιβολία στα μέλη της ΔΟΕ.
2. Το κέντρο Κολύμβησης επίσης είναι σε πολύ καλό σημείο και η οροφή έχει ξεκινήσει να διαμορφώνεται.
3. Στο Ολυμπιακό Χωριό το πρώτο συγκρότημα έφυγε από τη θεμελίωση και υψώνεται.
4. Το ποδηλατοδρόμιο έχει εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους και έχουν τελειώσει τα χωματουργικά οπότε σε έναν χρόνο θα είναι σχεδόν έτοιμο.
5. Το κέντρο Ραδιοτηλεόρασης και Τύπου ξεκίνησε πριν από μερικές μέρες, όμως με τα χρήματα διαθέσιμα δεν πρόκειται να υπάρξουν καθυστερήσεις.
Η οικονομική κρίση έχει φέρει πολλά προβλήματα στον κόσμο και η ΔΟΕ δεν θέλει με τίποτα να επηρεαστούν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Φοβούνται ότι τυχών αδυναμία των Βρετανών στη χρηματοδότηση θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα. Θέλουν λοιπόν σε αυτή την επίσκεψη που είναι η 4η της Συντονιστικής Επιτροπής από το 2005 που ανέλαβαν τους Ολυμπιακούς να βεβαιωθούν ότι υπάρχει χρηματοδότηση και ρευστότητα έστω και αν αυτή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για το οποίο γράψαμε πριν από περίπου μία εβδομάδα.
Τώρα όσο για την Αθήνα, μιας και κάναμε συγκρίσεις να σας πούμε ότι τα πρώτε τέσσερα χρόνια από την ανάληψη των δικών μας Ολυμπιακών είχαν έρθει τουλάχιστον 8 φορές, ενώ τον τελευταίο χρόνο τους βλέπαμε κάθε τρεις μήνες και στο τέλος δημιούργησαν μια ομάδα που εγκαταστάθηκε στην έδρα της «Αθήνα 2004».