Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Το Μουντιάλ «αγκάθι» για τους Ολυμπιακούς στο Ρίο

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη, όλες οι χώρες κάνουν περικοπές, αντιμετωπίζουν προβλήματα, όμως μία μάλλον κερδίζει από την υπόθεση.
Η Βραζιλία έχει εξαιρετική σταθερότητα, είναι μέσα στις τρεις πιο αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου μαζί με Κίνα και Ινδία και η μόνη μπορεί τώρα να εγγυηθεί μία επένδυση 11,6 δις δολ. για την πόλη και τους Ολυμπιακούς.
Αυτό είναι το «ισχυρό χαρτί» της χώρας στη διεκδίκηση των Ολυμπιακών του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, «χαρτί» που έριξαν στο τραπέζι της παρουσίασης προς την επιτροπή αξιολόγησης της ΔΟΕ.
Παρόν και ο επίτιμος πρόεδρος της FIFA, Ζοάο Χαβελάνζε και επίτιμο μέλος της ΔΟΕ που δήλωσε στα 13 μέλη της ΔΟΕ με επικεφαλής τη Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ, ότι στην ηλικία του – είναι 92 ετών – δεν έχει άλλες φιλοδοξίες, αλλά μόνο μία επιθυμία να αναλάβει η χώρα τους Ολυμπιακούς, τους πρώτους σε χώρα της Νοτίου Αμερικής.
Είναι η πρώτη φορά που η Βραζιλία φτάνει τόσο κοντά στη διεκδίκηση μιας Ολυμπιακής διοργάνωσης. Είναι στην τελική επιλογή της ΔΟΕ για την ψηφοφορία της 2ας Οκτωβρίου 2009 μαζί με τρεις ακόμα πόλεις και όπως λένε πολλοί «έτοιμη να γράψει ιστορία».
Η Βραζιλία έχει ήδη αναλάβει τη δεύτερη μεγαλύτερη διοργάνωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Κύπελο Ποδοσφαίρου το 2014 και μετράει ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 600 διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις τα προηγούμενα χρόνια.
Και μπορεί οι Βραζιλιάνοι να πιστεύουν ότι το Μουντιάλ του 2014 μπορεί να παίξει θετικό ρόλο, όμως μέχρι τώρα η ΔΟΕ ποτέ δεν ανέθεσε Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη που διοργάνωσε παγκόσμιο Κύπελλο και μάλιστα με διαφορά δύο ετών.