Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Μήνυσαν το Βανκούβερ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Θα τα… πούμε στο δικαστήριο είπαν οι γυναίκες που ασχολούνται με το άλμα στο σκι και έκαναν μήνυση στην Οργανωτική Επιτροπή του Βανκούβερ αφού το αγώνισμα είναι μόνο για άνδρες στους Ολυμπιακούς του 2010.
Το σκεπτικό είναι ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παραβιάζοντας έτσι το νόμο περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεκαπέντε σκιέρ, από έξι χώρες, ΗΠΑ, Καναδά, Σλοβενία, Αυστρία, Γερμανία και Νορβηγία προσέφυγαν στη δικαιοσύνη όμως πολύ δύσκολα θα δικαιωθούν.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι νομικά θωρακισμένοι και οι κανόνες που τους διέπουν δεν είναι της εκάστοτε χώρας, αλλά της Ελβετίας.
Είναι από τα πρώτα που υπογράφουν οι διοργανωτές αμέσως μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών στο «συμβόλαιο με την πόλη» όπως το ονομάζει η ΔΟΕ.
Ακόμα το πρόγραμμα το καθορίζει η ΔΟΕ και δεν έχει να κάνει με ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά με το πόσο διαδεδομένα είναι ορισμένα αθλήματα. Το άλμα των γυναικών μπορεί να είναι θεαματικό όμως ελάχιστες χώρες το καλλιεργούν και θα συνιστούσε στην παρούσα φάση προνομιακή μεταχείριση για όσες ασχολούνται δίνοντας πλεονέκτημα για διακρίσεις.
Πάντως το αγώνισμα τους άλματος στις γυναίκες μπήκε στο πρόγραμμα του παγκοσμίου πρωταθλήματος που έγινε το Φεβρουάριο στην Τσεχία με νικήτρια την Αμερικανίδα Λίντσεϊ Βαν. Όσο για τους Ολυμπιακούς θα πρέπει να κάνουν υπομονή πέντε χρόνια μέχρι το Σότσι και το 2014.
Όσο για το δικαστήριο μάλλον θα πρέπει να θεωρούν χαμένη την προσφυγή τους. Ο αγώνας όμως δεν πήγε καθόλου χαμένος μιας και ο δρόμος ανοίγει στο μέλλον…