Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Να ξεχωρίσουμε, αθλητισμό από πρωταθλητισμό

Στην αναδημοσίευση του άρθρου για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα «whereabouts» από το troktiko υπάρχει ένα σχόλιο που μάλλον υποστηρίζει την κίνηση της ομάδας εργασίας που θα κάνει λόγο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής των αθλητών.
Κάθε άποψη είναι καλοδεχούμενη, το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτό, ο διάλογος βοηθά στο να πάρουμε σωστότερες αποφάσεις όχι μόνο για το ντόπινγκ, αλλά σε όλα τα θέματα.
Όμως νομίζω ότι θα συμφωνήσουν και οι φίλοι εκεί ότι δεν μιλάμε πλέον για αθλητές, αλλά για πρωταθλητές. Για επαγγελματίες που ζουν από αυτό που κάνουν, λαμβάνοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, σε ότι αφορά ποδόσφαιρο και μπάσκετ.
Αν δεν θέλουν ελέγχους δεν χρειάζεται να κρύβονται πίσω από τις… λέξεις.

Μπορούν να κάνουν τα δικά τους πρωταθλήματα με τους δικούς τους κανόνες, να ντοπάρονται για να μπορούν να παίζουν δύο αγώνες κάθε εβδομάδα να διεκδικούν κύπελλα Ευρώπης και παγκόσμια κύπελλα και μετά από λίγα χρόνια να ακούμε ότι κάποιοι πέθαναν.
Επίσης δικαίωμά τους είναι να αγωνίζονται και να «κλέβει» ο ένας τον άλλο, αφού το ντόπινγκ είναι η κλοπή του αθλητισμού.
Τώρα σε ότι αφορά τα ατομικά αθλήματα. Οι διεθνείς ομοσπονδίες έχουν αποδεχτεί τους νέους κανόνες της WADA και αυτό είναι υποχρεωτικό και για τους πρωταθλητές. Αυτοί και μόνο βρίσκονται στις λίστες ελέγχου και όχι οι αθλητές «χαμηλού επιπέδου». Όμως και σε αυτά τα αθλήματα το επίπεδο είναι επαγγελματικό με λιγότερα ίσως χρήματα, ενώ πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες πριμοδοτούν τις διακρίσεις και τα μετάλλια.
Και πολύ καλά κάνουν.
Μόνο που δεν θα θέλαμε ούτε εμείς στην Ελλάδα να βλέπουμε έναν αθλητή μας να χάνει επειδή τον κέρδισε κάποιος ή κάποια όπου στην περίπτωση της Μάριον Τζόουνς πριν από χρόνια που έκανε χρήση ουσιών και είχε πλεονέκτημα. Άλλωστε ο κανονισμός της WADA δεν τιμωρεί κανέναν αθλητή αν δεν τον βρει εκεί που έχει δηλώσει ότι πρέπει να είναι με την πρώτη φόρα, αλλά μετά από τρεις… απουσίες.
Και ποιος θέλει να λείπει κατ’ εξακολούθηση;
Μα αυτός ή αυτή που έχει κάτι να κρύψει.
Και στην περίπτωση μας, όσοι κάνουν χρήση ουσιών, όσοι στηρίζονται στο ντόπινγκ.
Άλλωστε όπως ισχύει για όλα τα δημόσια πρόσωπα, σε πολιτική, showbiz, αθλητισμό, ο καλύτερος δρόμος είναι η διαφάνεια.