Σάββατο 4 Απριλίου 2009

Όταν κοιτάς από ψηλά τα… βλέπεις όλα μια χαρά

Η θέα είναι μοναδική. Κοιτώντας από τον 100ο όροφο του κτιρίου Χάνκοκ στο Σικάγο δεν βλέπεις απλά την πόλη. Μπορείς να δεις τουλάχιστον πέντε από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.
Η επιλογή λοιπόν το δείπνο γνωριμίας ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης της ΔΟΕ και τους ανθρώπους της Επιτροπή Διεκδίκησης «Σικάγο 2016» ήταν σοφή.
Από το παράθυρο μπορούσαν να δουν όλους των χώρους που προτείνουν στον φάκελο υποψηφιότητας για αθλητικές εγκαταστάσεις, να θαυμάσουν την όμορφη παραλία της λίμνης που θα είναι στο επίκεντρο και να διαπιστώσουν από… ψηλά πόσο κοντά είναι όλα.
Οι Αμερικανοί δεν κάνουν τίποτε στην τύχη και δεν λένε επίσης τίποτε στην τύχη.

Έτσι ο δήμαρχος της πόλης, Ρίτσαρντ Ντάλεϊ, δεν ασχολήθηκε με τα τεχνικά μέρη που θα βαθμολογήσει η Ναουάλ Ελ Μουταουακέλ πρόεδρος της επιτροπής και τα υπόλοιπα μέλη, αλλά έθιξε το θέμα της πολυμορφίας της πόλης. «Είμαστε μία πόλη που αντανακλά ολόκληρο τον κόσμο» για αυτό και η επιλογή για τους 15.000 εθελοντές έγινε εξαιρετικά προσεκτικά αφού μιλούν 65 γλώσσες.
Οι διοργανωτές έχουν καταστήσει σαφές ότι θα προσπαθήσουν να… κάμψουν τυχόν ανησυχίες για την ικανότητα του Σικάγο να φέρει εις πέρας τον σχεδιασμό παρά τον κίνδυνο που υπάρχει εξαιτίας της οικονομική ύφεσης.
Τα οικονομικά είναι ένα από τα 17 θέματα στην ατζέντα της ΔΟΕ, εξαιρετικά σημαντικός όχι μόνο για το Σικάγο, αλλά και για τις άλλες τρεις πόλεις (Τόκιο, Ρίο ντε Τζανέιρο και Μαδρίτη) στην παρούσα κατάσταση.