Τρίτη 3 Μαρτίου 2009

Αναμέτρηση 180 ετών ανάμεσα σε Οξφόρδη και Κέιμπριτζ

Ο συγκεκριμένος αγώνας δεν περιλαμβάνεται στα Ολυμπιακά αγωνίσματα όμως το άθλημα είναι Ολυμπιακό. Ο λόγος για την Κωπηλασία και την αναμέτρηση των Πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Οξφόρδης. «The Boat Race» όπως είναι η ονομασία την κόντρας διεξάγεται φέτος στις 29 Μαρτίου και ώρα 17.40 (Ελλάδος) για 155η φορά και συγκεντρώνει τεράστιο ενδιαφέρον.
Περισσότεροι από 250.000 άτομα παρακολουθούν την κωπηλατική αναμέτρηση στις όχθες του Τάμεση και στα τέσσερα μίλια της διαδρομής, ενώ υψηλή είναι και η τηλεθέαση όχι μόνο εντός Βρετανίας, αλλά και εκτός.
Η προετοιμασία και των δύο ομάδων μπορεί να χαρακτηριστεί Ολυμπιακού επιπέδου. Άλλωστε χρησιμοποιούν αθλητές που έχουν κερδίσει και Ολυμπιακά Μετάλλια με στόχο τη νίκη και το γόητρο.
Η συγκεκριμένη λεμβοδρομία ξεκίνησε το 1829, πριν από 180 χρόνια όταν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης προκάλεσε το Κέιμπριτζ.

Δύο φίλοι ο Τσαρλς Γουόρντγουόρθ (Οξφόρδη) και ο Τσαρλς Μέριβαλ (Κέιμπριτζ) είχαν την ιδέα, ενώ στη συνέχεια ο ηττημένος προκαλούσε για νέα κούρσα το νικητή. Έτσι συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια η κούρσα.
Όμως τα τελευταία χρόνια δεν είναι απλά μία πρόκληση, αλλά ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός με παγκόσμια ακτινοβολία.
Αν και η Οξφόρδη κέρδισε την πρώτη κούρσα το 1829, αλλά και την τελευταία το 2008, υστερεί σε νίκες. Το σκορ είναι 79-74 υπέρ του Κέιμπριτζ που έχει και το ρεκόρ διαδρομής με 16 λεπτά και 19 δεύτερα από το 1998.
Η Οξφόρδη έχει στόχο εκτός από τη νίκη για φέτος και το ρεκόρ. Αυτό προκύπτει από τη σύνθεση της ομάδα της Οξφόρδης στην οποία μετέχουν πέντε Ολυμπιονίκες με επικεφαλής τον Κόλιν Σμιθ (αργυρό μετάλλιο στο Πεκίνο). Η ομάδα φυσικά είναι πολύ-εθνική και στην οκτάκωπο με πηδαλιούχο εκτός από τον Σμιθ που είναι στην πρώτη θέση μετέχουν ο Τζόρτζ Μπριντζγουότερ (Ν. Ζηλανδία) τρίτος στο Πεκίνο, ο Μάικλ Πλοτκοβιακ, ο Άλεξ Χέρν, ο Μπέν Χάρισον, ο Σγιόερν Χάμπουργκερ, ο Τόμ Σαλισμπέρι, ο Άντε Κούσουριν (Κροατία) και πηδαλιούχος ο Κόλιν Γκρόσονγκ.
Ξεκάθαρος προσανατολισμός, νίκη και ρεκόρ για την Οξφόρδη. Η κούρσα ξεκινά από τη γέφυρα Πάτνεϊ κοντά στο γήπεδο της Φούλαμ, περνά τη γέφυρα Χάμερσμιθ και Μάρνς και τελειώνει λίγο πριν από τη γέφυρα Τσίσγουικ.