Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Έργα και ημέρες της απερχόμενης διοίκησης


Σε λίγες ημέρες θα γίνουν οι εκλογές για τη νέα Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ένα καινούργιο κεφάλαιο θα πρέπει να ανοίξει για το μέλλον, μία νέα φλόγα πρέπει να ανάψει. Η νέα διοίκηση έχει δύσκολο έργο μπροστά της. Θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών να αποκαταστήσει το κύρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής να δημιουργήσει πλέον Οργανόγραμμα, να αναλάβει δράσεις, να αποκτήσει ρόλο τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, να παρουσιάσει το έργο της.
Δεν είναι υπερβολή αν πούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες περνούν έξω από το κτίριο της ΕΟΕ καθημερινά στην Λ. Κηφισίας και κανείς από αυτούς δεν ξέρει τι κάνει η διοίκηση, αλλά και οι τουλάχιστον 100 δημόσιοι υπάλληλοι που απασχολούνται.
Ανατρέξαμε στο πρόσφατο παρελθόν και σας παρουσιάζουμε μόνο 10 σημεία που η διοίκηση 2005-2009 θα ήθελε να… ξεχάσει, όπως και όλοι οι Έλληνες:

  1. Απογοητευτική συγκομιδή μεταλλίων στο Πεκίνο. Η Ελλάδα πέτυχε… παγκόσμιο ρεκόρ σε πτώση που έφτασε το 75%. Ποτέ μέχρι τώρα χώρα που διοργάνωσε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν πήγε τόσο χάλια στην επόμενη διοργάνωση. Η μεγαλύτερη πτώση πριν από την Ελληνική ήταν 33%.
  2. Είδαμε να μεταφέρονται στον Τύπο ψεύτικες δηλώσεις, όπως αυτή που δεν έκανε ποτέ ο Ζακ Ρογκ περί «χρυσού στη ντόπα», δηλώσεις συκοφαντικές και δυσφημιστικές για την Ελλάδα.
  3. Διεκδικήσαμε τους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας, διοργάνωση που κέρδισε η Σιγκαπούρη το 2010. Στο έγγραφο αξιολόγησης η ΔΟΕ αναφέρει ότι η Ελληνική υποψηφιότητα περιλαμβάνει μεγάλο «ρίσκο».
  4. Μία μόλις ψήφο πήραμε στην υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Ολυμπιακού Συνεδρίου του 2009, ενώ μετά το στραπάτσο τα «πυρά» συγκέντρωσε ο Λάμπης Νικολάου και όχι τυχόν λάθος κινήσεις.
  5. Δεν είδαμε καμία ενέργεια από πλευράς ΕΟΕ στο θέμα το ντόπινγκ τα τελευταία 2 χρόνια, ενώ απούσα είναι η Ελλάδα και από τα διεθνή όργανα.
  6. Η ΔΟΕ μείωσε τις ημέρες της Λαμπαδηδρομίας επί Ελληνικού εδάφους από 10 σε 6 και έφτασε στο σημείο να ζητά υπογραφή συμβολαίου μετά το 2006 για λόγους που δεν εξήγησε ποτέ.
  7. Αρκετοί πρόεδροι Ομοσπονδιών κυνηγήθηκαν μέσα από την περιβόητη ΕΦΙΠ, Λοβέρδος (Μοντέρνο Πένταθλο), Δημητρόπουλος (Γυμναστική), Πετρόπουλος (Πάλη), Πραγαλός (Τεκβοντό), Αρβανίτης (Τρίαθλο) με αποκορύφωμα την εμμονή προς τον Βασίλη Σεβαστή (Στίβος) που αν και καταδικάστηκε από την ΕΦΙΠ, δικαιώθηκε από το ΑΣΕΑΔ. Μέχρι και διαιτητές του μπάσκετ που έκαναν λάθη σε αγώνα του Πανελληνίου οδηγήθηκαν στο… καθαρτήριο της ΕΦΙΠ.
  8. Όσοι περιμένουν τα ανταποδοτικά από το Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» που θα διεκδικούσε ο Μίνωας Κυριακού, θα πρέπει να περιμένουν ακόμα…
  9. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε ίντριγκες, μηχανοραφίες και… αδειάσματα μελών της ΕΟΕ, αλλά και συμβούλων του, δημιουργία αυλής με αυλικούς, υποτακτικούς και παρατρεχάμενους.
  10. Τέλος ακόμα περιμένουμε και εμείς, αλλά και οι ξένοι στη ΔΟΕ και την IAAF, το διεθνές μίτινγκ στην Ολυμπία.

Πιστέψτε μας, υπάρχουν πολλά ακόμα όμως θέλαμε να επικεντρώσουμε στα πιο σημαντικά, αν και να αφήσεις απροστάτευτη να καεί η Ολυμπία ή το να μην κάνεις τίποτα από το 2005 έως και το 2007 για να βρεις χορηγούς ή πάρεις χρήματα για την Πολιτεία για την Ολυμπιακή Προετοιμασία δεν τα λες… ασήμαντα.