Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2009

Η Αθανασία, πρώτο θύμα στους επανελέγχους της ΔΟΕ


Η Ελληνίδα «χρυσή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στο βάδην, Αθανασία Τσουμελέκα, ήταν το πρώτο θύμα στον επανέλεγχο των δειγμάτων ντόπινγκ που κάνει η ΔΟΕ αυτή την περίοδο. Το δείγμα πάρθηκε στις 6 Αυγούστου 2008, αναλύθηκε τότε και βρέθηκε αρνητικό στην ερυθροποιητίνη, όμως η νέα ανάλυση δείχνει ότι η αθλήτρια έχει κάνει χρήση της μορφής EPO-CERA, είδος που οδήγησε σε επανέλεγχο τη ΔΟΕ. Η ιστορία ουσιαστικά αρχίζει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας.
Εκεί σε αρκετούς αθλητές διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν υψηλά επίπεδα στην EPO-CERA με αποτέλεσμα να οδηγήσει και της ΔΟΕ σε έλεγχο για τη συγκεκριμένη μορφή, έλεγχος που δεν έγινε στο εργαστήριο της Κίνας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών. Το θέμα του επανελέγχου το είχαμε γράψει στις 10 Δεκεμβρίου 2008, έχοντας επισημάνει τα προβλήματα που θα προκύψουν. Μόνο που δεν περιμέναμε να έχουμε θύματα από τη χώρα μας.
Συνολικά 500 δείγματα εξετάζει αυτή την περίοδο και πάλι στα εργαστήρια της Κολονίας, των Παρισίων και της Λοζάνης η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με σκοπό να εντοπίσει τυχόν παραβάτες. Και να που μία δική μας αθλήτρια, που μας έκανε να κλάψουμε το 2004 κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο είναι ανάμεσά τους.
Η Αθανασία Τσουμελέκα μία ημέρα πριν την ονομαστική της εορτή, άκουσε το χειρότερο μαντάτο. Βέβαια δεν θα είναι η μοναδική που θα μάθει ότι είναι θετική σε έλεγχο ντόπινγκ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τη ΔΟΕ και τα 4.770 δείγματα που πάρθηκαν στο Πεκίνο θα διατηρηθούν σε κατάψυξη για τα επόμενα 8 χρόνια. Ακυρώνεται λοιπόν στην κούρσα των 20.000μ. βάδην, χάνει την 9η θέση, αλλά και το πανελλήνιο ρεκόρ που είχε σημειώσει με 1ώρα 27.54, ενώ δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και το 2012 στο Λονδίνο.
Άδοξα λοιπόν η Αθανασία Τσουμελέκα εγκαταλείπει την αθλητική δράση, όπως και η Φανή Χαλκιά που βρέθηκε θετική σε έλεγχο λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών ενώ ολοκλήρωνε την προετοιμασία της στην Ιαπωνία.
Αν σε αυτές τις δύο προσθέσουμε τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου, απώλειες από το 2004, τότε μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα μεγάλο πλήγμα στην εικόνα της…