Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Εισιτήρια για το Βανκούβερ ψάχνουν οι Έλληνες


Μία πόλη που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Μία πόλη που απέχει περίπου 14 ώρες με το αεροπλάνο από την Αθήνα.
Μία πόλη με την οποία έχουμε 9 ώρες διαφορά, το Βανκούβερ, διοργανώνει σε περίπου 400 ημέρες τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2010, αγώνες όπου η Ελλάδα θα έχει μικρή για να μην πούμε ελάχιστη συμμετοχή.
Χτισμένο στα ανατολικά παράλια του Καναδά, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκους και μεγάλη ανάπτυξη, το Βανκούβερ δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από το μοντέλο των αμερικανικών μεγαλουπόλεων, με τους κάθετους δρόμους, το αυστηρό ρυμοτομικό σχέδιο, τα μεγάλα αυτοκίνητα, τα πολυ-όροφα κτίρια και τα πολύ καλά μέσα μετακίνησης τόσο σε ζητά όσο και σε αέρα και θάλασσα.
Ναι, ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα σε μία πόλη που όλοι οι Αθηναίοι θα ζήλευαν για την καθαριότητα, την απουσία παρκαρισμένων αυτοκινήτων στους δρόμους και την ποιότητα ζωής.
Μετρό, τρόλεϊ, λεωφορεία, φεριμπότ, ελικόπτερα, υδροπλάνα (φωτό 1) είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους μετακινήσεις οι πολίτες σε μία πόλη επαναλαμβάνω με λιγότερο από 2 εκατ. κατοίκους.
Εκεί λοιπόν, στο Βανκούβερ θα προσπαθήσει να δώσει το παρόν και η Ελλάδα. Η χώρα μας με μικρή παράδοση στα χειμερινά αθλήματα θα δώσει… εξετάσεις τους επόμενους δύο μήνες για να καταφέρει να προκρίνει μέσα από τις διαδικασίες των Διεθνών Ομοσπονδιών Χιονοδρομίας, Δρόμων αντοχής και διάθλου το πολύ τέσσερις με πέντε αθλητές, όσους δηλαδή στείλαμε και στο Τορίνο το 2006.
Πέντε άλλωστε είχαν πάει και το 2006 στο Τορίνο.
Ο Λευτέρης Φάφαλης (φωτό 2) είναι ο πρώτος που έχει πιάσει το όριο σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία στον δρόμο αντοχής και που θα αγωνιστεί για 4η φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τρεις θέσει στη χιονοδρομία μία με βάση το όριο και από μία συμμετοχή «ελευθέρας» σε άνδρες και γυναίκες και περιμένουμε με λίγη τύχη μία θέση στο δίαθλο.
Ο Βασίλης Δημητριάδης (φωτό 3), ο κορυφαίος Έλληνας σκιέρ που έχει αγωνιστεί και αυτός τρεις φορές σε Ολυμπιακούς, ολοκλήρωσε την αποθεραπεία του τραυματισμού του και ξεκίνησε τις προπονήσεις. Αν όλα πάνε καλά δεν θα έχει πρόβλημα να πάρει το εισιτήριο για το Βανκούβερ, ενώ θα τον ακολουθήσει όπως όλα δείχνουν και ο Νίκος Γραμματικόπουλος. Στις γυναίκες – καταβάσεις – την επιλογή θα κάνει η Ελληνική Ομοσπονδία μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2010.
Τέλος πιθανότητες για να βρεθεί στο Βανκούβερ έχει και η Παναγιώτα Τσακίρη στο δίαθλο, μία αθλήτρια που ήταν παρούσα και στο Τορίνο. Τότε η Παναγιώτα, κόρη του Θανάση Τσακίρη πρωταθλητή το σκι ήταν μόλις 16 ετών και η νεότερη που αγωνίστηκε στο Τορίνο στο σπριντ.
Με την ευκαιρία της αναφοράς στα χειμερινά σπορ της Ελλάδας ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έκαναν οι αθλητές μας στο Τορίνο:
Ο Βασίλης Δημητριάδης πήρε την 23η θέση στο αγώνισμα του σλάλομ.
Ο Λευτέρης Φάφαλης πήρε την 29η θέση στο αγώνισμα του σπριντ στον προκριματικό (μετείχαν 80 αθλητές) του κρος κάντρι και προκρίθηκε στα προημιτελικά.
Η Μάγδα Καλομοίρου στο γιγαντιαίο σλάλομ τερμάτισε στην 39η θέση.
Η Παναγιώτα Τσακίρη, η νεότερη σε ηλικία (16 ετών το 2006) αθλήτρια στο αγώνισμα πήρε την 66η στο σπριντ.
Ο Σταύρος Χριστοφορίδης ήταν 85ος στα 10.000μ. του δίαθλου και 88ος στα 20.000μ.