Σάββατο 23 Αυγούστου 2008

Δεύτερο αργυρό για τον Αλέξανδρο


Όπως και στην Αθήνα, έτσι και στο Πεκίνο ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης είναι ο αθλητής που «κλείνει» το χορό των Ελληνικών μεταλλίων. Και σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες με ένα αργυρό μετάλλιο, όπως ακριβώς και πριν από τέσσερα χρόνια. Βέβαια οι προσδοκίες για τον Νικολαϊδη είναι πάντα υψηλότερες. Όμως αν σκεφτείτε ότι αυτή είναι χειρότερη εμφάνιση της χώρας μας τα τελευταία 20 χρόνια σε επίπεδο γενικότερης παρουσίας τότε θα πρέπει να είμαστε με τον Αλέξανδρο απόλυτα ικανοποιημένοι.
Τέσσερα τα μετάλλια για την Ελλάδα, 2 αργυρά Νικολαϊδης και Πολύμερος-Μούγιος και 2 χάλκινα Δεβετζή και Μπεκατώρου-Παπαδοπούλου-Κραβαριώτη συνθέτουν την παρουσία μας για το 2008. Και αυτό το μετάλλιο από έναν αθλητής που είχε ανέβει στο βάθρο και το 2004. Δεν ήταν δηλαδή, μία έκπληξη της στιγμής, αλλά είναι αθλητές που διαθέτουν διάρκεια και ίσως και σε αυτούς να στηριχτούμε και στο μέλλον.
Μία μέρα πριν από την Τελετή Λήξης των 29ων Ολυμπιακών Αγώνων η Ελλάδα κέρδισε ένα μετάλλιο, το 112ο στο θεσμό και 30 χρυσά, 44 αργυρά και 38 χάλκινα.
Επτά αθλητές έχουν αγωνιστεί στο τεκβοντό από το 1992 (άθλημα επίδειξης) μέχρι σήνερα και έχουμε κερδίσει 1 χρυσό και 3 αργυρά μετάλλιο ποσοστό εντυπωσιακό, με το Νικολαϊδη να έχει δύο μετάλλια – αργυρά – τον Μιχάλη Μουρούυτσο το μοναδικό χρυσό και την Έλλη Μυστακίδου με ένα ακόμα αργυρό, όλα στις τελευταίες τρεις διοργανώσεις

Το χρυσό κρίθηκε στον… πόντο
Το επίπεδο στο τεκβοντό έχει ανέβει πάρα πολύ ειδικά στη «βαριά κατηγορία» +80κ. που αγωνίστηκε ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης Και στους τέσσερις αγώνες που έδωσε είχε δύσκολο έργο. Η νίκες στα προκριματικά κρίθηκαν στον πόντο, όπως και το χρυσό μετάλλιο. Στον τελικό ο Κορεάτης Ντονκμίν Τσα κέρδισε τον Αλέξανδρο με 5-4.
Αν και ξεκίνησε καλά με 2-0, ο πρώτος γύρος τελείωσε με 3-2 υπέρ του Κορεάτη που είχε ένα χτύπημα στο κεφάλι και ένα στον θώρακα. Στο δεύτερο γύρο ο Τσα αύξηση τη διαφορά σε 4-2 με τον Αλέξανδρο να μειώνει σε 4-3 παραμένοντας ουσιαστικά μέσα στον αγώνα, ενώ με το ξεκίνημα τους τρίτου γύρου ισοφάρισε σε 4-4, έχοντας πλέον και την ψυχολογία με το μέρος του. Όμως 17 δεύτερα πριν τη λήξη του αγώνα ο Τσα κατάφερε να πάρει έναν ακόμα πόντο και με 5-4 να πάρει εκείνος το χρυσό μετάλλιο και ο Νικολαϊδης το ασημένιο.

Ραντεβού στο Λονδίνο
«Δεν θέλω να είμαι αχάριστος. Δεν θέλω να κάνω παράπονα, επειδή έχασα το χρυσό, αλλά πιστεύω ότι δικαιούμουν κάτι περισσότερο», δήλωσε ο Αλέξανδρος μετά τον τελικό και ενώ ο προπονητής του Κώστας Τζιδημόπουλος μιλούσε για αγώνες που κερδίζονται «στα χαρτιά και όχι στο τερέν». Ο Αλέξανδρος πάντως ανανέωσε το ραντεβού του, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και όλοι εμείς τις ελπίδες μας για ένα ακόμα μετάλλιο.
Σήμερα αγωνίστηκε στην κατηγορία των +67 κιλών του ταεκβοντό, η Κυριακή Κούβαρη που έχασε 3-1 από τη Βραζιλιάνα Ναταλία Φαλαβίνια και αποκλείστηκε.
Άρση βαρών
Μία θέση κέρδισε στα 105κ. ο Νίκος Κουρτίδης και από τη 10η που είχε πάρει είναι πλέον στην 9η. Αιτία η ακύρωση του Ουκρανού Ιγκόρ Ραζορόνοφ, που ήταν έκτος, επειδή βρέθηκε ντοπαρισμένος.
Αυλαία με υδατοσφαίριση
Η ελληνική παρουσία στους Αγώνες της 29ης Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται τα ξημερώματα, με την εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών να αντιμετωπίζει την Αυστραλία, σε αγώνα για την έβδομη θέση.
Αποκλεισμός δια βίου: Ο Κουβανός Άνγκελ Μάτος αποκλείστηκε μαζί με τον προπονητή του διά βίου επειδή κλώτσησε τον διαιτητή στο κεφάλι στη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) για το χάλκινο μετάλλιο.