Τετάρτη 9 Ιουλίου 2008

Οι ποινές φτάνουν μέχρι και το Λονδίνο !


Το πρόβλημα του ντόπινγκ δεν αφορά μόνο τις διοργανώσεις των διεθνών και εθνικών ομοσπονδιών. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή… σέρνει πρώτη το χορό για την καταπολέμηση του φαινόμενου «ντόπινγκ» σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Αντί-Ντόπινγκ, γνωστό και ως WADA. Φυσικά η ΔΟΕ δεν έχει αρμοδιότητα σε εθνικά πρωταθλήματα ή Ηπειρωτικά, ούτε και σε παγκόσμια. Η δικαιοδοσία της αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες – αυτό είναι το προϊόν της – καθώς και την καταγραφή των απαγορευμένων.
Όπως έγινε και στην Αθήνα η περίοδος της διοργάνωσης δεν είναι μόνο οι δύο εβδομάδες αγωνιστικής δράσης. Σύμφωνα με τους κανονισμούς η περίοδος αρχίζει στις 27 Ιουλίου και τελειώνει στις 24 Αυγούστου για το Πεκίνο κάτι που πολύ απλά μεταφράζεται στο ότι όποιος πιαστεί το συγκεκριμένο διάστημα τιμωρείται από τη ΔΟΕ. Και όπως ήταν αναμενόμενο οι ποινές είναι εξοντωτικές. Όποιος βρεθεί θετικός στο Πεκίνο δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής ούτε στην επόμενη διοργάνωση στο Λονδίνο το 2012 κάτι εντελώς νέο.
Ακόμα αυξημένα θα είναι τα δείγματα που θα ληφθούν. Σχεδόν οι μισοί αθλητές που θα πάρουν μέρος στην Κίνα θα περάσουν από έλεγχο είτε πριν από τους Αγώνες είτε κατά τη διάρκειά τους. Τα δείγματα των ελέγχων αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με την Αθήνα και θα είναι 4.500. Και αν το 25% σας φαίνεται μικρό, να σας πούμε ότι η αύξηση σε σχέση με το Σίδνεϊ το 2000ν είναι κατά 90%, σχεδόν διπλάσια δηλαδή. Και επειδή το φαινόμενο «ντόπινγκ» δεν θα τελειώσει έτσι απλά ο επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ, δρ. Άρνε Λιούνκβιστ τονίζει ότι υπάρχει τον τελευταίο χρόνο μεγάλη βελτίωση στην ανίχνευση ουσιών και ότι θα πρέπει να περιμένουμε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια που άρχισε σχεδόν αμέσως με την εκλογή του στην προεδρεία της ΔΟΕ, ο Ζακ Ρογκ δημιουργώντας τη WADA. Όσο για τις δύο αυξητικές ορμόνες HGH και EPO σύντομα και αυτές θα είναι ανιχνεύσιμες.