Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Καινούργια αρχή στον Ολυμπισμό


Η υπόθεση του ντόπινγκ που συγκλονίζει τη χώρα μας είναι η μεγάλη ευκαιρία για να κάνουμε όλοι, όσοι ασχολούμαστε με τον αθλητισμό, την υπέρβαση. Να κάνουμε ένα βήμα περισσότερο από την τήρηση των κανονισμών και τις τιμωρίες σε αθλητές, προπονητές και παράγοντες.
Δεν είναι μόνο οι αθλητές της άρσης βαρών. Είναι και της ποδηλασίας και του ποδοσφαίρου και πολλών ακόμα αθλημάτων είτε πιάστηκαν αυτές τις ημέρες είτε το προηγούμενο διάστημα, είτε στο μέλλον.
Το ντόπινγκ έχει μπει για τα καλά όχι μόνο στον πρωταθλητισμό, αλλά και τον αθλητισμό γενικότερα.
Αν θέλουμε να πούμε ότι πραγματικά δίνουμε μάχη με τη σύγχρονη μάστιγα τους αθλητισμού, αν θέλουμε να πούμε ότι μας ενδιαφέρει η υγεία των αθλητών και όχι μόνο οι διακρίσεις και τα μετάλλια θα πρέπει να αναλάβει δράση η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Η θεσμικός φορέας της χώρας μας πρέπει να ξυπνήσει να αποφύγει τυχόν στρουθοκαμηλισμούς και να πάρει δραστικά μέτρα.
Εκτός από σειρά ελέγχων σε όλα τα αθλήματα και σε όσους σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στο Πεκίνο, θα πρέπει να πάρει μέτρα και όχι να κρυφτούν πίσω από τους… τύπους όπως προσπάθησαν ορισμένοι πριν από περίπου τέσσερα χρόνια με την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να αναθεωρήσει την πολική της σχετικά με την ομάδα που θα στείλει στην Κινεζική πρωτεύουσα, αν και δεν είναι λίγες οι φωνές που δεν θα ήθελαν να συμμετάσχει καθόλου η ομάδα μας.
Όμως μία χώρα που δεν απουσίασε ποτέ από Ολυμπιακούς Αγώνες δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ίσως θα ήταν καλύτερο να στείλει μία πολύ μικρή ομάδα αποκλειστικά και μόνο για τη συμμετοχή. Όχι αθλητές «πρώτης γραμμής» όπως λέμε για να περάσει το μήνυμα ότι ο Ολυμπισμός εξακολουθεί να έχει αξίες και ιδεώδη.
Αυτό θα έκανε καλό εκτός από τη χώρα μας και στο Ολυμπιακό Κίνημα και θα βοηθούσε ώστε η ΔΟΕ να επανεκτιμήσει την κατάσταση που επικρατεί να γίνει ακόμα πιο αυστηρή και να πείσει ότι εκτός από χρήματα, χορηγούς και τηλεοπτικά δικαιώματα προάγει τον αθλητισμό.
Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη προσφορά που θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο σύγχρονο κόσμο.
Από εκεί και πέρα πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν. Το ΕΣΚΑΝ, το συμβούλιο καταπολέμησης του ντόπινγκ, κυβερνητικό όργανο, θα πρέπει να διαλυθεί, αφού εκτέθηκε ανεπανόρθωτα και να δημιουργηθεί μία ομάδα και με δικαστικούς λειτουργούς που θα δει το πρόβλημα από άλλη… βάση.
Βλέπετε ακόμα και μέσα από την καταστροφή υπάρχει ελπίδα.Ας κάνουμε μία καινούργια αρχή…